Mange mennesker har på et eller andet tidspunkt prøvet at miste deres pung og dermed et ID-kort. Men de færreste er klar over, hvilken katastrofe det kan udvikle sig til

Mandag beskrev BT, hvordan dj’en og radioejeren Philip Lundsgaard havde fået stjålet sit kørekort, der lå hos Hørsholm Kommune. Efterfølgende har han været udsat for et sandt mareridt, da ukendte gerningsmænd udnyttede hans CPR-nummer til at købe dyre varer over internettet.

Philip Lundsgaards tilfælde er langt fra enestående herhjemme, hvor adskillige tusinder hvert år bliver udsat for identitetstyveri, med voldsomme konsekvenser til følge. BT har talt med en førende ekspert på området, for at finde frem til, hvad man skal gøre, hvis uheldet er ude.

- Hvis man får stjålet sit ID, så skal man behandle situationen præcis, som hvis man havde mistet sin pengepung. Man skal kontakte alle de forhold, som kan blive berørt af det. Det er både offentlige instanser, venner og familie samt alle personer man laver forretninger med. Det er rigtig hårdt og kan tage rigtig mange år, men man skal simpelthen bare blive ved og ved, siger lektor ved IT Universitetet Joseph Kiniry, der i mange år har forsket i IT-kriminalitet.

Forsikring mod ID-tyveri

Ifølge Joseph Kiniry er der ikke meget at gøre for at stoppe udnyttelse, hvis uheldet er ude, og man får stjålet sit CPR-nummer og identitet. For i Danmark kan det vigtige CPR-nummer ikke blive ændret. Heller ikke hvis det bliver udnyttet af andre.

- Hvis man er så uheldig at få stjålet sin identitet, så kan man faktisk kun håbe på, at dem som udnytter den stopper på et tidspunkt eller bliver fanget. For i Danmark er der ikke nogle love, der kan hjælpe, som det eksempelvis er tilfældet i USA, hvor man kan få udstedt et nyt CPR-nummer, hvis det er blevet stjålet og udnyttet, siger Joseph Kiniry, der ikke vil gætte på et specifikt tal for, hvor mange danskere der årligt får stjålet og udnyttet sin identitet. Flere undersøgelser tyder dog på, at tallet skal tælles i hundredetusinder.

Joseph Kiniry er ikke den eneste, der har set problemerne i forbindelse med identitetstyveri. Et af Danmarks største forsikringsselskaber Alm. Brand har for ganske nyligt oprettet en forsikring, der hjælper personer, hvis identitet er blevet stjålet og udnyttet.

- Vi har set, at vores kunder har et behov for at sikre sig mod identitetstyveri. Derfor har vi lavet den her forsikring. Når uheldet er ude, så hjælper vi kunden med at redde alle trådende ud, og prøver at optrevle hvad der er sket, for det er mentalt meget hårdt at gå igennem som enkeltperson, siger privatdirektør hos Alm. Brand Pia Holm Steffensen, der fortæller, at man skal være kunde hos Alm. Brand og have forsikringen, der er en del af en familieforsikring, når uheldet er ude, for at være dækket.

Hvis du vil undgå, at din identitet bliver stjålet, så kommer der her tre gode råd til, hvordan du kan sikre dig. Og tre gode råd hvis uheldet er ude.

Sådan sikrer du dig:

1: Husk altid at beskytte dine betalingskort og pinkoder, når du står ved en hæveautomat eller ved kassen i en butik. Og sørg for kun at have de vigtigste kort med dig, når du går ud.

2: Vær opmærksom på kun at udlevere følsomme oplysninger som eksempelvis CPR-nummer til personer, virksomheder og internetsider, du har tiltro til. Samtidig skal du være sikker på, at personfølsomme oplysninger ikke ligger offentlig tilgængelig på din Facebook-profil eller andre steder på nettet.

3: Hold godt øje med dine konti på eksempelvis netbank og e-boks og husk at reagere, hvis der er uregelmæssigheder. Og sørg for ikke at opbevare dit NemId brugernavn og kode sammen med nøglekortet.

Hvis uheldet er ude:

1: Gå straks til politi, hvis du opdager at du er blevet udsat for identitetstyveri. Sagsnummeret her kan bruges i forbindelse med eventuelle inkasso-sager.

2: Kontakt alle de personer, de stjålne oplysninger berører. Hvis du eksempelvis har et firma, skal du kontakte kreditorer og gøre dem opmærksom på det potentielle problem.

3: Det kan være hårdt, hvis man har fået stjålet sin identitet. Men opgiv ikke håbet og bliv ved med at kæmpe.