Kolossale udgifter, der bare tog fart, tvang Erik Skov Pedersen til at svindle. reportage fra dag 1 i retsopgøret med Henriette Kjærs samlever.

Tilværelsen for Erik Skov Pedersen og hans samlever, den konservative Henriette Kjær, var i hele 2010 og i de første par måneder af 2011 præget af én ting: En konstant, forfærdende, nærmest desperat jagt på penge.

Tårnhøje huslejeudgifter på 80.000 kroner om måneden. Regninger til el, vand og til gas, så huset på Hyrdevej i Hellerup kunne varmes op, penge til en gammel skattegæld, til biler, til alt, tårnede sig op, voksende i en uendelighed, og det var denne ukontrolabelt voksende gæld, der drev Erik Skov Pedersen ud i et desperat bedrageri med falske e-mails, et uendeligt klipperi af falske kontrakter. En svindel, der ville blive opdaget, det var bare et spørgsmål om tid. Og det blev den.

Det kom frem i dag ved retten i Lyngby, hvor Erik Skov Pedersen mødte op, olig, fattet, men nervøs - efter at have holdt sig skjult i ugevis - og her delvist erkendte bedrageri og dokumentfalsk for 5,4 millioner kroner.


Ja, sagde han i retten, jeg har forfalsket kontrakter og andre dokumenter - og dermed fået udbetalt 2,4 millioner kroner.

Svindlen har fulgt samme, enkle mønster:: Erik Skov Pedersen har, ved at konstruere falske mails og falske kontrakter, bildt den fynske ejendomsmand Boris Tangaa Nielsen fra firmaet KJ Ejndomsinvest ind, at Skov Pedersen havde videresolgt et privathospital i Brøndby, 23 rækkehuse i Glostrup og 92 ungdomsboliger i Roskilde, der var ejet af det fynske firma. Derfor fik Erik Skov Pedersen 2,4 millioner kroner i honorar - men ejendommene var aldrig blevet solgt.

Politiet mener imidlertid, at Erik Skov Pedersen har svindlet for yderligere tre millioner kroner, som han fik i honorar for at have “solgt” endnu et ejendomsprojekt, “Rævehøjparken” i Lyngby.

Heller ikke dette projekt var solgt. Erik Skov Pedersen påstår imidlertid, at de tre millioner kroner, han fik, blot var “et lån” - altså: Jeg har ikke svindlet, bare lånt tre millioner kroner. Eneste juridiske opgave for de tre dommere i Lyngby bliver netop at trænge til bunds i dette spørgsmål: Svindlede Erik Skov Pedersen sig også til disse tre millioner kroner? Eller troede han virkeligt, at det “bare” var et lån.

Det, der gør sagen interessant, er dens menneskelige sider; den desperation, Erik Skov Pedersen udviste. For klart er det, at svindlen ville blive opdaget, det var alene et spørgsmål om tid før den fynske erhvervsmand Boris Tangaa Nielsen ville opdage, at alle de ejendomme, han troede var solgt, ikke var solgt.

Erik Skov Pedersen vidste, at han ville blive opdaget, derom hersker der ingen tvivl, men hvor længe ville det tage? Uger? En måned? To?

Erik Skov Pedersen forklarede i retten, men kun i nogle få vendinger, om sin desperation. Ved retsmødets start fortalte Skov Pedersen, at han var “under hårdt økonomisk pres”. Han skulle skaffe 80.000 kroner om måneden alene til huslejen. Og det lød som om, at han bebrejdede sin samlever, Henriette Kjær, at hun blev i politik:

- Hun insisterede på at blive i politik, så derfor var der et konstant fokus på ham fra medierne, forklarede han. 

Erik Skov Pedersen forklarede, at han - da han i 2009 indgik en aftale med Boris Tangaa Nielsens firma KJ Ejendomsinvest om at sælge ejendomme - ikke havde planlagt at snyde, det skete første senere, efterhånden som hans økonomiske situation blev mere og mere desperat.

Boris Tangaa Nielsen viste sig som en sand “ven”, der fra begyndelsen var villig til at hjælpe Erik Skov Pedersen med lån - eller rettere forskud på de honorarer, han skulle have, efterhånden som ejendommene blev solgt.

Og dermed var Erik Skov Pedersen fanget i en fælde: Han begyndte at låne penge af Boris Tangaa Nielsen - og var siden “nødt” til at lave falske kontrakter, så Boris Tangaa Nielsen blev bildt ind, at hans ejendomme faktisk blev solgt.

Allerede i 2009 - da Erik Skov Pedersen lavede aftalen - fik han lov til at låne 555.000 kroner.

Skov Pedersen og Henriette Kjærs hus på Hyrdevej i Hellerup var tæt på at gå på tvangsauktion. I årevis havde Erik Skov Pedersen undladt at betale, men et lån var nu overtaget af Totalkredit, der havde mistet tålmodigheden: Enten betaler du, Erik, eller også er det på tvangsauktion.

Erik Skov Pedersen bad også - endnu inden forretningerne var kommet i gang - om at måtte låne sølle 30.000 kroner til gas og el. Han fik ja. Boris Tangaa Nielsen var venlig og udtrykker venligheden i en mail til Erik Skov Pedersen, der i går blev læst op i retten:

- Det kræver, at vi får et overblik over din og Henriettes situation. Vi finder en løsning, så du ikke står i samme situation igen om et par uger, skrev direktør Per Helius fra KJ Ejendomsinvest i en mail til Erik Skov.

Men “samme situation” opstod. Igen og Igen.

2010: Erik Skov Pedersen kan ikke betale regninger, blandt andet for sin bil, og er bange for at blive afsløret i pressen. Han overtaler Boris Tangaa Nielsen til at betale Eriks regninger for ialt 1,3 millioner kroner.

Oktober 2010: SKAT vil have 1,567 millioner kroner. Erik Skov Pedersen kan ikke betale. Han går til Boris Tangaa Nielsen, der betaler pengene. Igen. Boris Tangaa Nielsen insisterer dog på at betale pengene direkte til SKAT, så de ikke “forsvinder” hos Erik Skov Pedersen.

Januar 2011: Erik Skov Pedersen mangler 600.000 kroner til advokatregninger, til kreditforeningen og mange andre. Boris Tangaa Nielsen betaler. Igen.

Og netop i januar 2011 bliver Boris Tangaa Nielsen og hans folk bekymrede. Erik Skov Pedersen har på dette tidspunkt fået udbetalt tre millioner kroner - hvilket er mere end han skulle have i forskud for ´bare ét af projekterne.

Erik Skov Pedersen erkendte i retten, at KJ Ejendomsinvest fungerede som 'kassekredit' for ham. Derfor accepterede han også kun at få et honorar på 1,4 procent for sit salgsarbejde mod normalt 3 procent.

- Det var et acceptabelt honorar, fordi jeg kunne låne. Jeg var i akut pengemangel, sagde Erik Skov Pedersen under retsmødet..

Og mens millionerne ruller, tog svindlen fart.

Allerede den 12. oktober 2009 skabte Erik Skov Pedersen en falsk mail i navnet direktør Karsten Brink fra PensionDanmark, hvor han - i strid med sandheden - siger, at PensionDanmark gerne vil leje ungdomsboliger i Roskilde i to år.

Og i de følgende måneder opretter Erik Skov Pedersen falske domæner - blandt andet pka.as, istedet for det rigtige pka.dk -han forfalsker købstilbud fra milliardæren Jesper Reinhardt, så det ser ud som om, at han vil købe et stort boligprojekt i Lyngby. Han står op om natten og sender mails i ly af mørket for at give det indtryk, at han er en ejendomsdirektør, der opholder sig i USA . Og han bruger en kopicentral på Østerbrogade i København til at forfalske kontrakter på hundredevis af sider, han klipper og klistrer underskrifter ind og kombinerer dem med logoer. Han laver en falsk kontrakt i advokatfirmaet Plesners navn og finder selv på et journalnummer til sagen.

- De forhold, forklarede Erik Skov Pedersen i dag om rækken af falske kontrakter, er fiktive. Det er et klippe-klistre-projekt, siger han.

- Jeg lavede de falske mails for at sikre, at jeg ikke bliver afsløret. Det er også derfor, jeg oprettede falske domæner.

Og underskrifterne.

- Det må være noget, jeg har fundet på.

Og det var det.

I januar 2011 gik Erik Skov Pedersens mor, den 72-årige Yvonne Gerda Pedersen, til politiet. Min søn har forfalsket min underskrift, sagde hun.

Svigermor er i en “slags ondsindet blodrus”, hun er “direkte ondsindet” og “helt uden filter,” sagde Henriette Kjær.

Min mor er “senil”, hun “lyver,” sagde Erik Skov Pedersen.

Dommen over Erik Skov Pedersen falder mandag.