Hos foreningen Bedre Psykiatri, der repræsenterer pårørende til patienter i psykiatrien, er generalsekretær Thorstein Teilgaard mildest talt rystet, over de forhold BT de seneste dage har beskrevet på retspsykiatrisk afdeling i Risskov. 

- Det er dybt bekymrende, og svært at finde ord for. Der tegner sig jo et billede af en afstumpet og syg kultur på det hospital. Det er helt uhørt, det der foregår, siger han. 

BT har de seneste dage afsløret, hvordan den psykisk syge patient Jan Michael Peters blev heftigt over- og fejlmedicineret før hans død den 17. maj 2011, samt fortalt hvordan Jans plejere slog ham, tog nøgenbilleder af ham, samt tvang hans hoved i en spand med sit eget urin. Alt sammen noget, som tidligere plejere, forgæves klagede til hospitalsledelsen over.



- Det her stiller alvorlige spørgsmålstegn ved ledelsens dømmekraft og evner. Og jeg har ikke fantasi til at forestille mig, at det her ikke bør have konsekvenser på ledelsesniveau, raser generalsekretæren.

BT har tidligere afsløret, hvordan ledelsen har holdt 24 ud af 27 flugter skjult for offentligheden samt at ledelsen har dækket over vold mod patienterne. Region har i nylig undersøgelse selv fundet frem til, at der hersker en subkultur blandt ca. 10 plejere på hospitalet. En subkultur hvor man truer og provokerer de psykisk syge patienter. Der stod dog intet om overmedicineringen af Jan eller om urinydmygelsen af ham, hvilket forarger pårørendeforeningen.
 
-Nu bad man regionen selv undersøge det her hospital, og det er også fint nok. Resultatet blev så bare, at ledelsen blev fredet, og at der stadig var ting, som ikke kom frem. Hvorfor kom det ikke frem? Dækker man over det? For det kan vel ikke passe, at det kun er når BT skriver om det, at der bliver reageret, siger han men henvisning til at regionen onsdag politianmeldte overmedicineringen. 

Thorstein Teilgaard mener derfor, at en ny undersøgelse er det eneste, der kan få genoprettet tilliden til Region Midtjylland og regionens retspsykiatriske afdeling i Risskov.

- Regionens undersøgelse var ikke dækkende. Så nu vi må have nogle uvildige folk på banen og få kulegravet hele molevitten, siger han.  

Sundhedsminister Astrid Krag har hidtil nægtet at sætte en uvildig undersøgelse i gang. Hun er dog kaldt i samråd i sagen af Dansk Folkeparti med krav om netop en uvildig undersøgelse.