Cirka 2.000 danskere har i år mistet kørekortet for hashkørsel. En misbrugsekspert mener, at hashrygerne hetzes, og at der ikke er videnskabeligt grundlag for den hårdhed, de straffes med.

Ryger du hash til en fest i aften, kan du miste kørekortet for narkobilisme, hvis du kører en tur i din bil på mandag.

Politiet har intensiveret jagten på bilister, der kører under påvirkning af euforiserende stoffer. Det har resulteret i, at lidt over 2.000 danskere i år har mistet kørekortet for hashkørsel.

Det oplyser Retskemisk Institut på Københavns Universitet, som analyserer blodprøverne for politiet, til metroxpress.

Ifølge misbrugsekspert Henrik Rindom er der tale om »en hetz« mod hashrygere, da der er indført en bagatelgrænse på 0,001 mg/k THC, der er det aktive stof i hash. Grænsen er så lav, at man kan blive taget for hashkørsel, flere dage efter man har røget, påpeger han.

»Der er ikke noget videnskabeligt grundlag for den hårdhed, man straffer med. Det sker efter en gammel konservativ tanke om, at »nu må de lære ikke at ryge hash«. Det har store konsekvenser for de unge,« siger Henrik Rindom til metroxpress.

Han efterlyser bedre dokumentation for, hvornår hash i blodet påvirker kørsel.

Det samme gør seniorforsker Inger Marie Bernhoft fra DTU Transport, der har deltaget i en stor international undersøgelse af, om man er til fare for sig selv og andre i trafikken, hvis man er påvirket af hash.

På baggrund af 2.490 blodprøver fra alvorligt tilskadekomne bilister og 15.832 prøver fra tilfældigt udvalgte bilister i trafikken er konklusionen entydig, forklarer Inger Marie Bernhoft:

»Hvis man er påvirket af hash på et niveau på bagatelgrænsen, er der ikke nogen dokumentation for, at der er en øget risiko for uheld i trafikken,« siger hun til metroxpress.

BNB