Seks rumænere sidder onsdag på anklagebænken ved Retten i Lyngby, hvor de er tiltalt for ikke mindre end 20 indbrud begået hen over efteråret. Banden er bare en af flere østeuropæiske grupper, der står bag organiserede indbrud mod danske hjem.

Den særlige politienhed Task Force Indbrud tager sig af alle større indbrudssager på Sjælland. Det var dem, der sidste år kom på sporet af banden, der stod bag det, der efterfølgende er blevet døbt sixpack-sagen.

Det var personalet på et postkontor i København, der havde anmeldt en mistænkelig adfærd hos rumænerne, da de regelmæssigt indleverede pakker, som skulle sendes til hjemlandet. Da politiet ransagede pakkerne, indeholdt de en lang række tyvekoster, heriblandt smartphones, computere og fladskærme. Tyvekoster, der alle stammede fra en lang række indbrud begået rundt omkring i Storkøbenhavn.

Banden blev pågrebet på Hotel Continent, hvor de alle har boet. Hotellet har fungeret som deres base, hvorfra de i ro og mag har kunnet hærge villakvarterer for kostbare genstande. Ved et enkelt indbrud i Holte har de stjålet sølvtøj, smykker og to kameraer til en værdi af mindst 200.000 kroner. Ved anholdelsen på hotellet var de stadig i besiddelse af flere af disse genstande.

Flere organiserede bander

I 2013 var der 38.830 anmeldelser om indbrud på Sjælland, og heraf 21.000 mod private boliger. Karl Erik Agerbo, der er politiinspektør og leder af Task Force Indbrud, tror, at op i mod halvdelen af alle indbrud på Sjælland bliver begået af primært rumænere.

- Vi oplever et mønster, hvor bagmænd fragter østeuropæere hertil med det ene formål at begå indbrud. Der ser også ud til at være en klar opdeling, hvor rumænerne raserer på Sjælland, mens det særligt er litauere, der begår indbrud længere vestpå, siger han.

Sixpack-sagen er bare en af tre sager inden for en kortere periode, hvor i alt 18 østeuropæere har været anholdt for at begå indbrud. Derfor er politiet også blevet meget mere opmærksomme på, at østeuropæerne opererer i organiserede bander.

- Hvor vi førhen behandlede en indbrudstyv som en individuel person, gør vi nu meget mere ud af at få dem registreret, så vi hurtigt kan få afsløret de kriminelle netværk. På nuværende tidspunkt tror jeg dog stadig, at der er mange grupperinger, som vi ikke har det fulde overblik over, siger Karl Erik Agerbo.