Den terrordømte islamist Mirsad Bektasevic, der i den dansk-bosniske terrorsag fra Glostrup i 2007 blev idømt godt otte års fængsel, har efter sin løsladelse i Sverige arbejdet med personfølsomme oplysninger i  teleselskabet Telenors svenske kundetjeneste.

Det kan avisen Göteborgs-Posten tirsdag afsløre, efter at den terrordømte Bektasevic forleden igen kom i søgelyset. Han blev anholdt i Grækenland, hvor han sammen med en trosfælle tilsyneladende var på vej til Syrien for at tilslutte sig terrororganisationen Islamisk Stat. I hans bagage skal græsk politi have fundet blandt andet mobiltelefoner, kampudrustning og pengesedler i forskellig valuta. Desduden var parret angiveligt  udstyret med et par store knive og våbenhylstre til automatvåben

Efter omtalen i svenske medier genkendte en ansat hos Telenors kundetjeneste billederne af den unge mand, der i efteråret 2015 havde arbejdet i teleselskabets callcenter i Göteborg. Her havde han adgang til tusindvis af telekunders personnumre, bankoplysninger, adresser,  samtalespecifikationer og andre personfølsomme oplysninger.

»Jeg blev helt chokeret, da jeg så hans billede i avisen og blev klar over, hvem han var. Jeg rystede bare. Hvem ved, hvad han kunne bruge de oplysninger til. Og hvad han kunne udsætte os medarbejdere for,« siger en af de andre ansatte i kundetjenesten til den svenske avis.

I en pressemeddelelse har Telenors svenske pressechef Aron Samuelsson erkendt, at der var tale om en alvorlig fejltagelse, der ikke havde burde kunnet forekomme. Angivelig skyldtes det, at et rekrutteringsfirma ikke havde fulgt de normale procedurer om at afslutte et baggrundstjek af den nye medarbejder, før han fik lov at begynde på sit nye job.

Da den 28-årige terrordømte efter en måned stadig ikke have afleveret en straffeattest, blev han afskediget. Ifølge Telenor nåede han ikke at få fuld adgang til selskabets interne system. Sammen med den svenske efterretningstjeneste Säpo har Telenor gennemgået Bektasevics loggede aktiviteter under ansættelsen, og har angiveligt ikke fundet tegn på noget mistænkeligt.

Under den dansk-bosniske terrorsag optrådte Bektasevics under navnet Maximus som en slags lederskikkelse for den gruppe af unge muslimer, der i 2005 blev anholdt både i Danmark og i Bosnien.

Mirsad Bektasevic blev dømt for terror i Bosnien, efter at han var blevet overmandet i et hus i Sarajevo med dansk-tyrkeren Abdulkadir Cesur. De var bevæbnet med blandt andet en skarpladt pistol, et selvmordsbælte med næsten 20 kg sprængstof, detonatorer og en slags video-testamente, der ifølge politiet formentlig skulle være offentliggjort efter et selvmordsangreb et sted i i Europa. 
Mirsad Bektasevic blev dømt for terror i Bosnien, efter at han var blevet overmandet i et hus i Sarajevo med dansk-tyrkeren Abdulkadir Cesur. De var bevæbnet med blandt andet en skarpladt pistol, et selvmordsbælte med næsten 20 kg sprængstof, detonatorer og en slags video-testamente, der ifølge politiet formentlig skulle være offentliggjort efter et selvmordsangreb et sted i i Europa.  Foto: HO
Vis mere

I 2007 blev han idømt en lang fængselsstraf i Bosnien, efter at han i oktober 2005 var blevet pågrebet i Sarajevo med et selvmordsbælte, en skarpladt pistol og 20 kilo sprængstof. Under afsoningen blev han overflyttet til et svensk fængsel, hvorfra han i maj 2011 blev prøveløsladt.

I samme sag blev dansk-tyrkeren Abdulkadir Cesur i Bosnien idømt godt 13 års fængsel og danske Abdul Basit Abu-Lifa i Danmark idømt syv års fængsel for at have planlagt terror.

En af de  øvrige tiltalte i den danske del af terrorsagen, som endte med at blive frikendt, var i øvrigt ved sin anholdelse i 2005 ansat i det danske teleselskab TDC som telefonsælger.