Justitsminister Karen Hækkerup besøgte Statsfængslet Østjylland. Her forsvarede hun et lovforslag om, at rockere ikke må se deres bande-kammerater under prøveløsladelse

- Hvad sker der til maj, Karen? Det er det, vi gerne vil vide, siger Hells Angels-rockeren.

- Ja, I vil nok ikke elske mig for det, siger Karen Hækkerup.

Justitsminister Karen Hækkerup (S) står inde på afdeling D for ’negativt stærke fanger’ i Statsfængslet Østjylland uden for Horsens og diskuterer med to HA-rockere. Hun er der for at se, hvad det betyder for fængslet, at man isolerer rockerne og udviste udlændinge på hver sin topsikrede afdeling. Men også for at forsvare et nyt lovforslag, der betyder, at rockere ikke må se deres bande-kammerater, når de er prøveløsladt.

- Jeg håber, I vil kunne se nogle fordele i det, siger Karen Hækkerup.

- Hvad skulle det hjælpe, at jeg ikke må se mine brødre i to år?

- Det vil give jer mulighed for at se, at der er andet i tilværelsen end organiseret kriminalitet.

- Men vi er jo rockere. Det er vores liv. Vi har ingen planer om at blive lovlydige borgere.

- Skal I være rockere, til I går på pension?

- Ja, det kan du fandeme tro.

- Vil du så hellere sidde herinde to år længere end at få forbud mod at se dine HA-venner? Det må da være rart at kunne se din kone og børn hver dag i stedet for kun en gang imellem i weekenden.

- Ja, ingen tvivl om det, siger den pilskaldede og gennemtatoverede, 48-årige HA-rocker, der afsoner en dom på otte års fængsel.

Af hensyn til anonymiteten må BT hverken fotografere rockerne eller skrive deres navne.

Så bliver det Enhedslisten

Den anden HA'er, en 40-årig mand der afsoner fem års fængsel for drabsforsøg, siger:

- Ja, så må vi fremover stemme på Enhedslisten. Og min bedstefar var endda kredsformand i Socialdemokratiet.

- Det må jeg nok leve med, siger Karen Hækkerup.

De to er blevet tilbage på afdelingen i anledning af justitsministerens besøg, mens de øvrige er på arbejde rundt om i fængslet.

HA-rockerne og medlemmer af støttegruppen AK81 har i nogle år været isoleret på deres egen afdeling, så de ikke ’styrer fængslet’.

- Hvis rockerne er ude blandt andre, bliver de svage fanger kanøflet - de skal f.eks. betale rockerne for at gå på toilettet eller komme på gårdtur. Til gengæld har de jo, som vi kan høre, ikke den store interesse i at komme ud af det kriminelle miljø. Men jeg håber stadig, der er en mulighed for de unge hangarounds og AK81ere - at de indser, at man kan skifte spor i livet, at et liv i kriminalitet ikke kan betale sig, siger Karen Hækkerup.

Statsfængslet Østjylland er et moderne fængsel, der blev indviet i oktober 2006.

Ingen rockermærker

Her er ikke lange gange med celler med tremmedøre, hvor metalliske lyde runger gennem gangene, som man kender fra ældre fængsler. Afdelingerne er lave bebyggelser, som ligger som fem små landsbyer inden for ringmuren, og det giver de indsatte gode muligheder for frihed og aktiviteter inden for fængslets område. Cellerne ligner mere små klubværelser.

Men der er strenge restriktioner om, hvad man må hænge op - bl.a. for at forhindre Hells Angels i at forvandle deres afdeling til et klubhus med rockermærker på væggene.

- Hvis noget kommer op, river vi det straks ned. Vi er ikke helt enige om, hvem der bestemmer på afdelingen - os eller dem. Men det er altså os, siger afdelingsleder Hans Basse.

Et andet lukket afsnit i statsfængslet får også besøg af justitsministeren – afdeling C, med det neutrale navn ’Udrejseafdelingen’ er nyt og blev taget i brug 1. januar.

Her samler man kriminelle indvandrere, der skal udvises, så snart de har afsonet deres dom.

- De, der skal udrejse, vil vi hurtigst muligt have ekspederet videre. Det er godt at samle dem, så de heller ikke er spredt blandt andre, siger Karen Hækkerup.

Hun får en lille snak med en tyrker, der har siddet i fængsel de sidste 14 år.

- Hvad sidder du inde for? spørger hun.

- Jeg har skudt nogle folk. Og skåret dem - i arme og ben. Jeg har mange domme for vold og trusler. Også herinde. Men jeg ved ikke, hvad der skal ske. Jeg er udvist for bestandig, men Tyrkiet vil heller ikke have mig, siger tyrkeren, der har stridt, sort hår og skæg og mangler en fortand. Han virker meget fredelig, men det er han altså langtfra hele tiden.

- Det er ikke så godt med alt det vold, konstaterer Karen Hækkerup.

- Hej, nogle af dem, jeg har skudt, kørte jeg på hospitalet bagefter. Jeg vil ikke have, de skal dø, siger tyrkeren.

’Vi gør dem clean’

Endelig besøger justitsministeren Behandlingsafdelingen. Her hjælper man frivillige fanger ud af deres afhængighed af hash og andre stoffer.

- Nogen kan hverken rede en seng eller koge et æg, når de begynder her. Vi gør dem clean og lærer dem praktiske ting, så når de er færdige her, kan de lave en tre-retters menu. Desværre vender mange af dem tilbage til stofmiljøet, når de bliver løsladt, siger afdelingsleder Flemming la Cour.

Karen Hækkerup erkender, at det er et stort problem, at løsladte fanger ikke kan holde sig stoffri.

- Fængselsvæsnet bør tage kontakt til kommunerne og finde ud af, hvad man kan gøre i forhold til den enkelte løsladte. Det er hul i hovedet at lukke dem ud til ingenting, siger Karen Hækkerup.