Den 31-årige sygeplejerske fra Nykøbing Falster Sygehus, der i 11 måneder har fængslet og sigtet for at slå en række patienter ihjel, er nu blevet tiltalt. Hun skal derfor stilles for et nævningeting ved Retten i Nykøbing. Hun er især tiltalt for tre drab og et drabsforsøg.

Det har Statsadvokaten i København netop besluttet, efter at den 31-årige kvinde har været frihedsberøvet siden 1. marts sidste år. Hun har hele tiden kategorisk nægtet sig skyldig i de meget alvorlige anklager, der kan risikere at koste hende fængsel på livstid, hvis hun ender med at blive kendt skyldig i flere drab.

Under den lange varetægtsfængsling har kvindens forsvarer en halv snes gange forsøgt at få Østre Landsret til at løslade sygeplejersken, men landsdommerne har hver gang været enig med Retten i Nykøbing i, at politiets efterforskningsmateriale mod kvinden var så belastende, at der var juridisk grundlag for fortsat at holde hende bag tremmer.

Også selv om hun er mor til en syv-årig pige. Det forsøgte sygeplejersken selv at påpege, da hun på et tidspunkt selv tog ordet i et retsmøde i forsøget på at blive løsladt:

»At blive beskyldt for noget, man ikke har gjort, er ekstremt byrdefuldt. Der går en masse rygter om alt muligt, og mit liv er blevet revet i stykker. Også min familie lider meget, ikke mindst min syv-årige datter, der er utrolig påvirket,« lød det i august fra sygeplejersken, der læste op i retten fra en lille lap papir.

Efter politiets opfattelse har hun ifølge tiltalen slået patienterne ihjel ved bevidst at give dem dødelige cocktails af stærk medicin som morfin og stesolid.

Sagen tog for alvor fart efter en særlig dramatisk nattevagt på Akutafdelingen i Nykøbing fra 28. februar kl. 19 til 1. marts kl. 07. Her døde der fire patienter, men en af dem - en 73-årig kvinde - blev på et hængende hår genoplivet.  I hendes blod fandt man spor af såvel morfin i forgiftningsmæssig koncentration, stesolid og hjertemedicinen cordarone.

Præcis de samme tre præparater blev der fundet spor af i et og samme sprøjtehylster, som politiet senere samme dag fandt i en affaldscontainer på sygehuset. Læger og sygeplejersker har samstemmende forklaret politiet, at sygehuspersonale normalt aldrig blander præparater i samme sprøjte.

Den pågældende sprøjte havde ingen brugbare fingeraftryk eller dna-spor, men politiets anklager mod den 31-årige sygeplejersker støtter sig især på en lang række belastende vidneudsagn fra hendes nærmeste kolleger. Ikke mindst fra den sygeplejerske, der den pågældende nat var på nattevagt med den 31-årige kvinde og på et tidspunkt kort før patientens pludselige hjertestop kollegaen, mens hun stod bøjet ind over den 73-årige kvinde med et par sprøjter i hånden, som hun hurtigt forsøgte at skjule mellem barmen og sin ene overarm.

Politiet har ikke hidtil kunnet pege på noget oplagt motiv til de drab og drabsforsøg, som den 31-årige sygeplejerske har siddet fængslet for. Dog har politiet hæftet sig ved, at hun ifølge en mentalundersøgelse lider af en såkaldt »histrionisk personlighedsforstyrrelse«. Den er blandt andet kendetegnet ved, at personen hele tiden søger efter spænding og drama for selv at komme i centrum for opmærsomheden.

Den 31-årige sygeplejerske skal efter planen have sin varetægtsfængsling forlænget ved et retsmøde i Nykøbing på tirsdag. Her kan der i princippet stadig nå at blive rejst nye sigtelser mod hende for yderligere et drab og et drabsforsøg, som hun i givet fald kan risikere også at blive yderligere tiltalt for i form at et tillægsanklageskrift.

Udover drabene på de nu tre patienter og et drabsforsøg er hun blandt andet også tiltalt for at overtræde lov om autorisation af sundhedspersonale. Dels ved at have udvist grov skødesløshed eller forsømmelse i tjenesten, og dels ved tilsyneladende at have givet sin lille datter farlig sovemedicin i hjemmet, uden at det var ordineret af en læge.