188 internationale efterlyste personer er ifølge Rigspolitiet efterlyst i Schengen-registeret eller Interpol, fordi de enten er udeblevet fra afsoning af en fængselsdom eller fra deres egen straffesag.

188 internationale efterlyste personer.

Så mange har Rigspolitiet efterlyst i Schengen-registeret eller Interpol, fordi de enten er udeblevet fra afsoning af en fængselsdom eller fra deres egen straffesag. Det viser svar fra Justitsministeriet til Folketinget ifølge Radio24syv.

Det er helt utilfredsstillende, siger såvel Dansk Folkepartis retsordfører Peter Skaarup (DF) og formanden for Fængselsforbundet, Kim Østerbye, til Radio24syv:

»Når folk giver retssystemet fingeren ved at udeblive, bør man være mere konsekvente med at give dem en form for efterstraf, så folk forstår, at det er alvor, når man får fængselsstraf,« siger Kim Østerbye.

Begge mener, at det er stødende for retsbevidstheden, at dømte forsvinder fra afsoning.

De personer, som er udeblevet, kan være dømte for eksempelvis tyveri, bedrageri, vold og andet, hvor den pågældende ikke skal varetægtsfængsles umiddelbart efter dommen, men går og venter på at blive kaldt ind til afsoning i et fængsel.

Hvis politiet konstaterer for eksempel, at en udlænding med ophold i Danmark ikke er mødt op for at tage sin straf, kan politiet beslutte at efterlyse den pågældende internationalt. Det konkrete tal kan være mindre end 188, da der kan være et sammenfald af personer i flere registre. Men under alle omstændigheder er tallet alt for højt, mener Peter Skaarup, Dansk Folkeparti:

»Vi bør væk fra, at en straf er noget, man kan planlægge nærmest som et ferieophold. I princippet bør det være sådan, at når man får sin straf, så skal man ind for at afsone nærmest med det samme. Straks-afsoning er et godt princip, for så mærker man en konsekvens, i stedet for at der går fem måneder, inden man skal ind for at afsone med den risiko, at kriminelle udlændinge bare forsvinder ud af landet og aldrig kommer til afsoning,« siger han.

Af svar fra justitsminister Mette Frederiksen (S) fremgår det, at politiet kun får fat i den forsvundne, hvis han eller hun selv melder sig, eller politiet anholder den tidligere forsvundne.

I dag udløser det ingen tillægsstraf for de udeblevne, hvis de forsvinder ud af landet.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra justitsminister Mette Frederiksen (S).