Tal fra Rigspolitiet viser, at flere og flere bliver dømt fængselsstraffe for at stalke - eller som det er defineret i loven: 'Systematisk og vedvarende forfølgelse eller chikane'

I 2011 blev 92 personer dømt ubetinget fængsel for overtrædelse af polititilhold mod personer, mens det til sammenligning kun var 65 i 2007. En stigning, som Dansk Folkeparti finder opløftende:

- Det viser, at man går ind og tager stalking alvorligt, og det er positivt. At man vurderer, at hvis der er grundlag for det, får man ubetinget fængsel. Men det er selvfølgelig uhyggeligt, at der er så mange tilfælde, siger socialordfører Karin Nødgaard, der har spurgt justitsminister Morten Bødskov (S) om tallene.

I alt har Rigspolitiet registreret en stigning på 34 % fra 2007-2011 i antallet af tilfælde af overtrædelse af tilhold ud fra den daværende § 265 i Straffeloven, der indebar det at krænke nogens fred, selvom man havde fået en advarsel af politiet. Dengang var reglerne om tilhold, opholdsforbud og bortvisning fordelt mellem flere love, men er i dag blevet samlet under ét i tilholdsloven, som trådte i kraft 1. marts i år.

Ifølge retspsykiater Henrik Day Poulsen kan stigningen af flere og flere stalkingtilfælde forklares ved, at ordet 'stalking' gennem de sidste år er blevet et mere og mere omtalt fænomen.

- Det, at noget hyppigt bliver nævnt i medierne, vil jo betyde, at folk, der er udsat for denne type af gene, vil sige til sig selv, at der altså kan gøres noget ved det. Og derfor anmelder det. Men fortsætter stigningen, må man jo tage diskussionen, om det er fordi, jaloux ægtefæller har ændret adfærd eller lignende, siger han.

Han beskriver den typiske stalker som en jaloux anlagt person med en voldsbaggrund og meget let at krænke, men personen er sjældent psykisk syg. Desuden har stalkeren hyppigere et misbrug end normalbefolkningen.

Ifølge Karin Nødgaard vil hun om nogle måneder spørge justitsministeren om de samme tal igen i henhold til den nye lov.