Se og hørs daværende chefredaktør Henrik Qvortrup indrømmer nu, at han ikke kan afvise, at han i sin tid har betalt kilde for overvåge kendtes kreditkort-oplysninger.

I Henrik Qvortrups tid som chefredaktør for Se og Hør benyttede ugebladet sig af en kilde, der i kraft af en stilling som IT-specialist hos IBM udførte arbejde for PBS - det nuværende Nets - til at forsyne journalister på bladet med oplysninger om, hvor kendte og kongelige brugte deres kreditkort.



Henrik Qvortrup sagde søndag til BT, at han ingen kendskab havde til brugen af kilden. Men i dag kan han ikke længere afvise, at han - uforvarende - kan have betalt en kilde for oplysninger, der er fremkommet på ulovlig vis.

- Jeg har ikke kendskab til, at der skulle være foregået ulovligheder. Det kan meget vel være rigtigt, at vi har betalt en eller flere for at give os nogle oplysninger. Det gjorde vi jævnligt i min tid. Det er ingen hemmelighed, at vi havde en tiptelefon. Men det, jeg har læst i dag (mandag, red) med Nets, og at der skulle være foregået ulovligheder, overrasker mig.



De tip, I betalte for, kunne de være fremkommet på ulovlig vis?
- Det tror jeg ikke. Hvis noget er ulovligt, så havde jeg sagt fra. Det er klart. Det er også derfor, jeg siger, at jeg ikke kendte til den del. Jeg kendte kun til, at vi betalte folk. Vi betalte folk for alverdens ting. Jeg underskrev mange tip-honorarer hver måned.

Du skulle angiveligt kende systemet og være bekendt med, hvem kilden er?
- Jeg har hilst på mange kilder, men jeg har ikke hilst på en kilde, om hvem jeg vidste, at han eller hun begik ulovligheder.



Men har du betalt en kilde, der arbejdede for det daværende PBS?
- Aner det ikke. Det kan jeg jo ikke vide. Men med den viden, jeg har fået nu (BTs artikler i går, red), kan jeg jo ikke afvise det.

Så du afviser, at du har betalt en kilde, der har begået ulovligheder for at få sine oplysninger?
- Det sagde jeg ikke. På det tidspunkt var jeg ikke vidende om, at jeg betalte en kilde, der havde begået ulovligheder. Men det er jo klart, at hvis de her ting, som I skriver om, holder vand, så kan situationen være den, at jeg uforvarende har attesteret tip-honorar til en kilde, der har tilvejebragt oplysninger på en måde, man ikke må tilvejebringe oplysninger.



Hvorfor undersøgte I ikke det, inden I benyttede jer af oplysningerne?
- Det har vi ikke gjort. Jeg har jo som chefredaktør modtaget tip om alverdens ting, hvor jeg ikke har underkastet journalisterne et tredjegradsforhør. Det, tror jeg egentlig, er rimelig normal praksis. Det tror jeg også, at det er på BT.

Hvis vi modtog et tip, oplysning, billeder eller film, så ville min chefredaktør nok være interesseret i at vide, hvordan det var fremskaffet...
- Nu ved jeg ikke, hvordan I arbejder på BT. Men jeg havde altså for travlt til at spørge ind til hver eneste oplysning. Jeg antog det som en selvfølgelighed, at det var foregået inden for lovens rammer.

Du har med andre ord ingen kendskab til den her kilde, der arbejdede for PBS og leverede oplysninger til jer?
- Jeg kan jo godt se, at hvis jeres ting holder vand, at det godt kan være, at jeg har attesteret et tip-honorar, der et af dem, som I omtaler.



Så du har ikke velsignet, at der er foregået ulovligheder?
- Det er helt rigtigt.

Tirsdag udkommer bogen, som omtaler ugebladets systematiske og årelange brug af kilden i PBS. 'Livet, det forbandede', som er skrevet af den tidligere Se og Hør-journalist Ken B Rasmussen. Bogen er skrevet som en roman, men BT kan i dag dokumentere, at overvågningen via PBS-kilden har fundet sted.