Unge i dag mangler en indbygget bremse i deres adfærd. Det mener psykolog og konsulent Per Kjeldsen kan være en medvirkende årsag til, at de i visse situationer reagerer aggressivt eller ligefrem voldeligt og destruktivt.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>»De seneste 20-30 år er det måske gennem opdragelsen blevet mere acceptabelt at reagere impulsivt i stedet for at tænke sig om. Det er heller ikke så almindeligt i dag at tåle frustration, som det var tidligere,« siger Per Kjeldsen, der har 20 års erfaring som ledende skolepsykolog i Aalborg.

»Den impulsive, voldelige reaktionsform er problematisk, hvis man putter den ind i et frustreret menneske,« tilføjer han.

Per Kjeldsen mener desuden, at den sociale kompetence - evnen til at omgås andre og tackle konflikter på en besindig måde - er svækket hos mange unge.

Derfor er det vigtigt, at lærere, pædagoger og forældre holder øje med, om de unge virker isolerede i forhold til fællesskabet.

Professor, dr.med. Jørn Beckmann, som er chefpsykolog på Odense Universitetshospital, er enig i, at normale menneskers kontrolmekanisme var koblet fuldstændig fra hos den 19-årige tysker, mens han begik sin blodige udåd.

Jørn Beckmann mener, at gerningsmanden har mistet realitetssansen i en blodrus, som blev næret af blodet og rædselsskrigene fra ofrene. Han har dog hverken været skizofren eller virkelighedsfjern i gerningsøjeblikket, men derimod været helt bevidst om den nøje planlagte aktion - og nydt den i fulde drag.

»Han har følt »suset« - en massiv vellyst - ved at hævne sig,« mener Jørn Beckmann.

»Psykologien i det er, at skolen siger til ham: du er ikke god nok til at gå her. Det har givet ham kraftige frustrationer og et alvorligt tab i hans selvværd, og så har han rettet sin vrede udad i stedet for indad,« siger han.