Det er endnu en uforståelig gåde, hvad der natten til onsdag fik en 19-årig mand i Nordjylland til at slå begge sine forældre og en 22-årig storebror ihjel.

Dog kom det i det lukkede grundlovsforhør ved Retten i Aalborg frem, at der ifølge gerningsmandens egen forklaring formentlig har været tale om en form for jalousi i familien, uden at de nærmere detaljer om det foreløbig er blevet kendt.

Og netop jalousi kan være en af de stærke følelser, som professionelle eksperter ofte støder på, når baggrunden for drab i Danmark bliver analyseret – eksempelvis ved mentalundersøgelser af gerningsmanden.

»Alle menneskelige følelser kan spille ind i den slags dramatiske sager. Vrede, jalousi, had og kærlighed er almenmenneskelige følelser, der ofte spiller med ind, når det går så galt,« siger overlæge Mette Brandt-Christensen, der er klinikchef på Retspsykiatrisk Center Glostrup på Glostrup Hospital og næstformand i Retslægerådet.

Hun understreger, at hun ikke har konkret kendskab til den aktuelle familietragedie fra Nordjylland, og kun udtaler sig til BT på et generelt plan.

Drab er sjældne

»Jalousi kan være en stærk følelse at skulle håndtere, og det kan gælde både i forhold til en partner og søskende, hvis man føler, at de får al opmærksomheden, så man selv føler sig mindreværdig. Men det kræver normalt rigtig meget, før man overskrider normerne for, hvad man gør, så det ender i drab,« tilføjer klinikchefen.

»Heldigvis er drab sjældne foreteelser, der tit har sammenhæng med, at gerningsmanden eksempelvis enten er påvirket af stoffer og alkohol eller har en form for personlighedsforstyrrelse. Der kan også være tale om alvorlig psykisk sygdom med eksempelvis psykoser. Det vil som regel være synligt for omgivelserne, men der kan være masser af grænsetilfælde, hvor det kan være svært at se,« tilføjer Mette Brandt-Christensen.

Ifølge klinikchefen på det retspsykiatriske center i Glostrup er det sjældent, at børn og helt unge slår ihjel. Men når det sker, kan gerningen ofte forklares med en form for umodenhed, hvor den unge ikke endnu fuldt ud er i stand til at overskue konsekvenserne af sin handling.

»Når et ungt menneske slår ihjel, skyldes det ikke nødvendigvis, at gerningsmanden er psykisk syg. Alle muligheder kan stå åbne i forhold til årsagen. Hvis man trækker en parallel til skoleskyderier, kan man ofte i de sager bagefter også rive sig i håret i undren over, hvad der var årsag til skyderierne,« tilføjer Mette Brandt-Christensen.