Hvad er det logiske argument for, at forældre og børn eller søskende indbyrdes ikke skal have lov til at have sex med hinanden, hvis alle parter er voksne og det foregår frivilligt?

Den kontroversielle debat fik mandag næring, efter at professor ved Copenhagen Business School, Vagn Greve, rejste spørgsmålet.

Anledningen var et halvsøskendepar fra Aarhus, der i Information forleden stod frem og fortalte om deres indbyrdes kærlighed, der har resulteret i en lille søn.

Ifølge juraprofessor Vagn Greve findes der intet logisk argument for at forbyde forældre at have sex med deres børn, hvis blot børnene er over 18 år og forholdet er frivilligt.

- Efter min opfattelse burde vi afkriminalisere sex mellem far og datter, så længe de begge er myndige og forholdet er frivilligt. Det kan ikke sagligt begrundes, at vi behandler den biologiske familie anderledes end den sociale familie. Men man kan diskutere om aldersgrænsen skal være 18 eller 20 år, siger Vagn Greve til mx.dk.

Han har beskæftiget sig indgående med emnet, og henviser eksempelvis til andre europæiske lande som Spanien, Italien, Holland og Frankrig, hvor søskendesex har være afkriminaliseret i 200 år.

Derfor foreslår han, at straffelovens paragraf 210, der kan udløse op til seks års fængsel ved ’samleje med en slægtning i nedstigende linje’, bliver afskaffet.

Vagn Greve siger, at flere af argumenterne imod sex mellem slægtninge ikke holder for en logisk prøvelse.

Blandt andet argumentet om, at risikoen for at få børn med misdannelser er større, når forældrene er blodbeslægtede. Risikoen for at få et barn med en genetisk defekt stiger fra cirka fem til otte procent, hvis forældrene er halvsøskende.

- Det er ganske mange år siden, vi i Danmark gjorde det lovligt for folk med genetiske defekter at avle børn, selv om vi ved, at risikoen for, at gendefekten videreføres til barnet er 50 procent, hvis den ene forælder bærer gendefekten. Når man så kriminaliserer en stigning på fem til otte procent, savner det enhver logisk sammenhæng, at man tillader en risiko på 50 procent, påpeger Vagn Greve til mx.dk.

HVAD MENER DU? DELTAG I DEBATTEN NEDENFOR