Draget af endeløse golfbaner og en afrikansk skønhed flyttede Preben Povlsen til det mørke kontinent. Men eventyret fik en tragisk afslutning, da Preben Povlsen blev myrdet af sin kones bror. Nu udkommer der en bog om sagen.

Soveværelset i Preben Povlsens sydafrikanske vinterbolig havde haft flere hold uindbudte gæster. Først kom hans svoger tidligt om morgenen og torturerede Preben til døde. Bagefter kom hans kone og svigerinde og gjorde soveværelset pinligt rent med det skrappe sydafrikanske rengøringsmiddel, Mulitgel. Senere kom politiet og sprøjtede stoffet lumionol på væggene, der fik blodpletterne til at blive synlige igen. Til sidst flyttede en indbrudstyv ind i nogle dage og tømte værelset for alle værdier.

Nu stod journalisten Helle Maj og fotografen Jørgen Stjerneklar i værelset.

- Det var spooky at være i det soveværelse. Vægge og skabe var helt oversprøjtet med blod. Det var højt oppe og helt hernede, fortæller Helle Maj og sænker hånden ned mod laminatgulvet i BTs mødelokale.

Siden 2008 har hun arbejdet intensivt på at vende hver en sten i historien om drabet på Preben Povlsen. Hendes viden om sagen har hun samlet i bogen, ’Den Sorte Enke’. Bogens dobbelttydige titel henviser både til Prebens drabsdømte enke Maria og til edderkoppearten Sort enke hvis kvindelige eksemplar spiser sin mage efter endt parring.

Den afrikanske forelskelse
Preben Povlsen levede det meste af sit liv som en helt almindelig gennemsnitsdansker med et godt job, en sund familie og et hus i Farum. Som 19-årige mødte han sin to år yngre kone, Else Povlsen, med hvem han fik de to børn Tom og Joan. Han var på et tidspunkt direktør i Kommunedata og arbejdede i mange år som civiløkonom hos Ford. Senere uddannede han sig til materialist og åbnede sammen med sin kone en række Matas-butikker i Husum, Hundested og Hundige. Penge manglede han ikke.

En morgen faldt Else Povlsen om på gulvet med en hjerneblødning og døde to dage senere i en alder af 57.

Det slog Preben Povlsen helt ud, og slukkede drømmene om et pensionistliv, hvor han og Else skulle rejse til New Orleans og høre jazz.

I stedet rejste han til Sydafrika for at spille golf. Han blev så vild med landet, at han købte et hus, hvor han fremover ville tilbringe de kolde vintermåneder. Efter et år i klandet mødte Preben den billedskønne og 41 år yngre Benyamin Maria Bulamu. Det møde kostede ham livet.

Maria var en kvinde med en dyster fortid som flygtning fra den vanvittige diktator Idi Amins krigshærgede Uganda. Hendes bror, Francis Kimeze, var tidligere børnesoldat og pralede senere i retten med, at han var trænet til at begå tortur og drab.

- Preben var dybt forelsket i Maria, og han begik den fejl, at han troede på alle hendes løgne om, at hun elskede ham, fortæller Helle Maj.

Da Helle Maj fik adgang til villaen i Farum fandt hun et udkast til en fax under Marias underbukser. Faxen var sendt til Marias mor i 1999 - det år parret fandt sammen.

- Der stod først på engelsk, hvor meget hun elskede Preben. Men så stod der nogle linjer til sidst på Luganda (hovedsproget i Uganda red.) og dem fik jeg oversat. Der stod: Men mor, det er ubærligt at være sammen med den gamle mand. Så hun tog ham simpelthen for pengene fra starten af, fortæller Helle Maj.

Parret blev gift på Farum Rådhus af daværende borgmester Peter Brixtofte. Sammen fik de to børn, Randi og Per Jonathan. Men efterhånden blev forholdet værre og værre. Maria havde en hemmelig elsker, og selvom hun senere hævdede, at Preben accepterede affæren, er der ifølge Helle Maj meget der tyder på, at han var vred over det.

Af bankpapirer som Helle Maj har fundet i parrets hjem, fremgår det, at Preben havde spærret sine konti, så Maria ikke kunne hæve penge på dem. Fra Marias kørerlærer har Helle Maj fået fortalt, at Povl havde taget de første juridiske skridt til at blive skilt fra hende.

Tortureret til døde
De få der ved, præcis hvad der herefter skete i vinterboligen om morgenen den 14. januar 2008 er enten døde eller tier stille. Sikkert er det dog, at 72-årige Preben Povlsen blev tortureret i timevis indtil han døde.

- Han blev stukket 50 gange. Det var ganske små stik, der ikke skulle dræbe ham. Den ene forklaring er, at de hadede ham utroligt meget. Den anden forklaring er, at de forsøgte at få koden til hans bankkonti, men det lykkedes ikke, for han kunne ikke huske sin pinkode, siger Helle Maj.

Under den timelange tortur satte gerningsmanden ild til Preben Povlsen for til sidst at brække nakken på ham. Liget blev lagt i hans lyseblå Mazda, og senere dumbet i en vejgrøft 65 kilometer fra huset. Bilen efterlod de i et township, hvor den med sikkerhed ville blive skilt ad af lokale kriminelle. Mordet skulle ligne et af de 50 andre drab, der hver dag sker i Sydafrikas hovedstad Capetown.

Maria ringede dagen efter til Preben Povlsens danske datter og fortalte, at Preben var forsvundet. Men da Preben Povlsens voksne børn så, at huset var mistænkeligt rent og at gulvtæppet i soveværelset var blevet skiftet, blev de bange.

Politiet fandt blodspor i soveværelset, og selvom de tre søskende havde gjort grundigt rent og udvandet alle DNA-spor med det syreholdige rengøringsmiddel, pegede efterforskningen alligevel på Marias bror Francis Kimeze som gerningsmanden. Under retssagen erkendte han drabet, men hævdede at have begået det i affekt under et skænderi med Preben Povlsen.

Den forklaring købte dommeren ikke.

39-årige Francis Kimeze blev idømt 25 års fængsel for mordet. Maria Bulamu fik i alt 13 års fængsel for medvirken til mord og hendes søster Stella Ssengade fik i alt 12 år for medvirken.