Det er en fornuftig prioritering af penge og politimandskab, at ni ud af ti indbrud ikke efterforskes. Det mener chefen for Sjællands politisamarbejde Task Force Indbrud.

Et indbrud i et cykelskur får sjældent politiet til at sætte gang i den helt store efterforskning, mens en serie af store indbrud trækker en massiv politiindsats.

Og det er ganske fornuftigt, at man på den måde prioriterer ressourcerne, mener Bent Isager-Nielsen, der er politiinspektør og chef for det sjællandske politisamarbejde Task Force Indbrud, der specielt arbejder med at fange professionelle tyvebander.

I 2014 henlagde politiet på den baggrund ni ud af ti indbrudssager, viser de seneste tal fra Rigsrevisionen ifølge dr.dk.

»Det er meget sund fornuft, at vi selvfølgelig prioriterer personfarlig kriminalitet frem for ikke personfarlig kriminalitet,« siger Bent Isager-Nielsen til Berlingske Nyhedsbureau.

Han erkender, at det selvfølgelig ikke er godt nok, og at politiet derfor også løbende skruer op for indsatsen, så der i dag samlet set sker færre indbrud og sigtes flere og flere gerningsmænd.

Men der er sager, hvor det ikke kan betale sig at efterforske:

»Vi skal selvfølgelig komme ud, når folk har haft indbrud i deres beboelse, og det gør vi også. Men mange af de har sager er små indbrud i kælderrum, i udhuse, i garager, som først bliver opdaget og anmeldt lang tid efter, og hvis ikke der findes nogen spor, kan det næsten ikke svare sig at bruge masser af efterforskningsressourcer, som skal bruges til alt mulig andet,« siger han og vurderer, at flere efterforskninger alligevel kun vil hæve antallet af opklarede sager en anelse.

I forhold til vores skandinaviske nabolande, har Danmark tre-fire gange flere indbrud per indbygger, og vi opklarer kun halvt så mange, skriver dr.dk. Det skyldes ifølge politikommissæren, at vi har flere omrejsende kriminelle på grund af vores placering med grænse til Centraleuropa, og derfor prioriterer politiet også de beslægtede indbrud højest.

»Mange af de her små-indbrud bør i stedet forhindres, ved at folk sikrer sig ved at låse, ved at tale med hinanden, blive bedre til nabohjælp og den slags. Det er en meget mere effektiv vej ud af det,« siger Bent Isager-Nielsen.