De to mænd, der ifølge politiet sigtelse har stjålet et kilo konventionelt sprængstof fra Forsvaret, var ikke umiddelbart i stand til at detonere det. Den ene af den var ansat som overkonstabel i Forsvaret, hvor sprængstoffet menes at stamme fra, erfarer bt.dk.

Samtidig er det politiets umiddelbare opfattelse, at motivet til den ulovlige sprængstofbesiddelse snarere har været "almindelig" kriminalitet end terror.

- Vi ved ikke, hvad hensigten har været med at have det, men det tyder snarere på, at det kan have været for at tjene penge på det eller bruge det til eksempelvis et sprængstofkup end på noget mere alvorligt i terrorsammenhæng. Det er der intet, der tyder på, understreger vicekriminalinspektør Jens Møller Jensen, leder af Københavns Politis afdeling for personfarlig kriminalitet over for bt.dk.

- Det er også vigtigt at slå fast, at der i forbindelse med det stjålne sprængstof ikke er fundet en form for detonator. Det har altså på sin vis umiddelbart været fuldstændig harmløst - man har kunnet slå på det med en hammer, uden at der ville ske noget. Man har manglet den afgørende detonator, der skulle til for at bringe det til sprængning, tilføjer Jens Møller Jensen.

De to gange 500 gram plastisk sprængstof og noget tændsnor blev torsdag formiddag fundet på en privat adresse i Rovsinggade i det ydre København hos en 33-årig dansk mand med pakistanske rødder. Samtidig blev også en 31-årig mand, der er ansat i Forsvaret som overkonstabel, anholdt på en anden adresse i Nordvest-kvarteret i København.

Det er politiets teori, at overkonstablen har stjålet sprængstoffet i forbindelse med sin ansættelse i Forsvaret.

- Anholdelsesaktionen blev gennemført efter en kort efterforskning af et par ugers varighed. Vi ransagede også en tredje adresse, men har kun anholdt de to mænd, der fredag middag vil blive fremstillet i grundlovsforhør, oplyser vicepolitiinspektøren.

De to mænd er sigtet for overtrædelse af straffelovens paragraf 192a, der handler om ulovlig besiddelse af bl. a. sprængstoffer.

Hos Forsvaret ønsker fungerende auditør Kristian Kirk ikke at give detaljerede oplysninger om sagen:

- Jeg vil nøjes med at oplyse, at vi har bistået Københavns Politi med efterforskningen, og nu følger sagen fra sidelinjen, siger han.