Politiet har i to måneder kæmpet for at få adgang til det beslaglagte materiale i Se og Hør-sagen. Allers advokater har indtil videre nægtet med henvisning til kildebeskyttelsen.

For 57 dage siden ransagede Københavns Vestegnes Politi hos Aller Media som led i efterforskningen af Se og Hør-sagen, men politiet har indtil nu kun kortvarigt haft lejlighed til at kigge materialet igennem.

Samme dag, 14. maj, hvor politiet beslaglagde computer, telefoner osv. i Aller-huset, blev politiet bremset af mediehusets advokater. Aller Media mente, at der ville ske brud på kildebeskyttelsen, hvis politiet uden begrænsninger kunne grave sig ned i de ansattes sms'er, mails og lignende, fordi efterforskerne ville søge alt for bredt og ikke specifikt efter ting, der knytter sig til den såkaldte tys-tys-kilde.

- Allers advokater mener, at der er væsentlige spørgsmål til kildebeskyttelsen, og det skal jeg ikke gøre mig klog på. Jeg håber selvfølelig, at vi på et tidspunkt får lov til at se det materiale, vi har, siger politiinspektør Bent Isager-Nielsen fra Københavns Vestegns Politi.

Derfor blev materialet i første omgang låst inde i et lokale hos Aller Media, indtil retten havde talt. Det gjorde Byretten 17. juni, og få minutter senere stod betjente parat til at fragte det til politigården i Albertslund, hvor Københavns Vestegns Politi holder til.

- Kort efter Byretten havde talt, hentede vi det hjem til politigården, hvor vi nu engang mener beslaglagt materiale skal befinde sig. Jeg bemærker mig, at nogen mente, at vi var lidt for hurtige, men vi plejer nu ellers altid at blive beskyldt for det modsatte, siger Bent Isager-Nielsen.

Det fik Aller til at anke til afgørelsen til Landsretten, og mediehuset fik rettens ord for, at politiet ikke måtte røre materialet, inden den højere instans har talt. Det sker torsdag klokken 12.00.

- Vi nåede vel kun at have det i cirka tre timer, så blev døren låst til lokalet igen, og vi rører det naturligvis ikke, før retten har talt.

Helt specifik handler det også om, hvad politiet må anvende af 'søgeord', når efterforskerne gransker det beslaglagte materiale. Om der kun må søges på få ord a la tys-tys-kilde og hans borgerlige navn eller bredt på flere hundrede ord.

- Det er et spørgsmål om, i hvor vidt omfang vi må få adgang til det materiale, vi har allerede har beslaglagt. Der er forskellige praktiske forhold, bl.a. hvad der må søges på af ord, forklarer Bent Isager-Nielsen.

Skulle Allers advokater anke Landsrettens afgørelse til Højesteret, kan der gå endnu længere tid, inden politiet får materialet. Men politiinspektøren forsikrer, at efterforskningsholdet har nok at lave imens.

- Vi har mange tidligere og nuværende medarbejdere på Se og Hør, vi er i gang med at afhøre. Vi har en lang række kendte personer, som føler udsat for ulovligheder af Se og Hør, som vi taler med. Så vi har rigeligt at lave.