Stemmer i hovedet. Vrangforestillinger. Paranoia. Selvmordsforsøg. Antallet af tvangsindlæggelser af psykisk syge, der er til fare for sig selv og andre, er højere end nogensinde.

Politi rykkede sidste år ud for at tvangsindlægge 4.273 personer. Det svarer i gennemsnit til 11,7 indlæggelser hver dag i 2016. Det viser nye tal fra Rigspolitiet, som BT har fået aktindsigt i.

Siden 2007 er antallet af tvangsindlæggelser steget med 66 procent, og de nye tal overrasker formanden for politibetjentenes fagforening.

»Det lyder voldsomt, og jeg var ikke klar over, at tallet er så højt. Politiet bruger uforholdsmæssigt meget tid på psykisk syge, og det er vi ikke uddannet til. Samtidig er det en kæmpe opgave, fordi tvangsindlæggelser oftest tager flere timer,« siger formand for Politiforbundet Claus Oxfeldt, der nu kalder på politiske løsninger for en styrket psykiatri.

Sidste års rekordmange tvangsindlæggelser af sindssyge skete samtidig med en række drab begået af psykisk syge, heriblandt på en politimand og en sosu-assistent.

Samtidig forsøgte medarbejdere på både hospitalernes afdelinger og på kommunernes botilbud at råbe politikerne op.

Kort før juleaften kom medarbejdere på den psykiatriske afdeling i Risskov ved Aarhus med et nødråb. I et åbent brev beskrev de en hverdag med overfald og drabsforsøg – og flere selvmordsforsøg.

Også formanden for danske psykiatere Torsten Bjørn Jacobsen slår nu alarm.

Fra 2011 til 2015 steg antallet af indlagte patienter med 1.540 til i alt 25.221 patienter. Derfor steg antallet af indlæggelser i samme periode også med 5.473 indlæggelser. Til sammenligning steg antallet af sengepladser med 68 senge i samme periode, viser de seneste tal fra Danske Regioner.

Og en massiv mangel på netop sengepladser gør nu, at patienterne udskrives alt for hurtigt, mener psykiaterformanden.

»Den gennemsnitlige indlæggelsestid daler og daler. Men der er ikke noget teknologisk fremskridt, der betyder, at folk hurtigere bliver raske. Vi er presset ud i en situation, hvor indlæggelserne er for korte,« siger Torsten Bjørn Jacobsen, formand for Dansk Psykiatrisk Selskab.

Formand for Dansk Psykiaktrisk Selskab, overlæge Torsten Bjørn Jacobsen.
Formand for Dansk Psykiaktrisk Selskab, overlæge Torsten Bjørn Jacobsen. Foto: Claus Bech
Vis mere


Landsforeningen Sind, der arbejder for bedre forhold for psykisk syge, er heller ikke i tvivl om, at den markante stigning i tvangsindlæggelser og mangel på sengepladser i psykiatrien hænger sammen.

»For når man udskriver folk, før de er klar til det, bliver de hurtigt syge igen. Når man oven i købet udskriver dem til noget, der ikke er godt nok, for eksempel nogle ikke-velfungerende kommunale botilbud, så ender de med at blive genindlagt,« siger Knud Kristensen, formand for Sind.

En brændende platform
For Danske Regioner, der driver landets sygehuse, er stigningen i tvangsindlæggelser et udtryk for, at der skal flere penge til at knække den negative udvikling med flere og flere psykiatriske patienter.

»Hvis stigningen fortsætter, kan vi ikke følge med. Vi har ikke medarbejdere til det. Så vi står på en brændende platform,« siger Charlotte Fischer (R), formand for Danske Regioners psykiatriudvalg. Hun efterlyser et øget samarbejde med kommunerne.

»Regionerne har ansvaret for at behandle psykisk syge, men vi kan ikke løse problemerne alene. Vi er i et skæbnefællesskab med kommunerne, der tager imod patienterne, efter de er udskrevet. Hvis det ikke fungerer der, er vi lige vidt,« siger Charlotte Fischer.

Det billede kan Socialdemokratiets psykiatriordfører Yildiz Akdogan genkende. Hun mener, at de psykisk syge lige nu er kastebolde mellem kommunernes botilbud og regionernes psykiatriske afdelinger.

»I sidste ende bliver det en stor omkostning, både på det menneskelige plan for de psykisk syge og deres pårørende, for arbejdsmiljøet hos sundhedspersonalet og rent økonomisk set for myndighederne, når vi ser de her patienter køre i ring i systemet,« siger Yildiz Akdogan (S).

Hun vil have regeringen til at løfte psykiatrien op på niveau med resten af sundhedssystemet.

»Det handler om prioriteter. Det er tankevækkende, at den nye regering slet ikke nævner psykiatrien i regeringsgrundlaget med ét eneste ord,« siger Yildiz Akdogan, der på baggrund af stigningen i tvangsindlæggelser nu vil indkalde sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) i samråd.

Minister: Behov for at styrke området
Ellen Trane Nørby (V) henviser til de 2,2 mia. kr., det i 2014 blev besluttet at afsætte til psykiatrien, samt de 400 mio. kr. fra satspuljemidlerne i efteråret 2016.

»Jeg vil ikke afvise, at der er behov for flere ressourcer. Men der er også et behov for at kigge på, hvordan hele organiseringen er på området: Har vi den kapacitet, der skal til? Rekrutterer vi de medarbejdere, der kan sikre kvaliteten? Bliver folk udredt og kommer i behandling, som de har krav på? Det er en del af det at få styrket området, og vi har behov for at styrke området,« siger sundhedsministeren.