Kriminalpolitiet i Aalborg har indledt efterforskning mod somalisk imam, som for åben skærm har anbefalet omskæring, men nu tilsyneladende er gået under jorden.

»Omskæring er rar og sund for pigerne. Den er ligeså vigtig som bønnen«. Den udtalelse kan nu sende somaliernes åndelige overhoved i Aalborg, Mustafa Abdullahi Aden, direkte i fængsel.

Han er blevet anmeldt til politiet af en halv snes danskere, der kræver ham straffet, fordi han har opfordret til vold. Den kun 26-årige imam har for åben skærm erklæret sig som tilhænger af »sunna«, hvor forhuden på pigernes klitoris fjernes.

Det har skabt så voldsom harme, at Mustafa Abdullahi Aden er gået »under jorden«. Ifølge hans landsmænd, der i går var samlet til fredagsbøn i Aalborg, er han rejst til København.

»I er fulde af løgn, så han vil ikke sige mere,« hvæsede en yngre somalier, da B.T. forsøgte at få imamens kommentar til politiets efterforskning.

Ifølge flere af hans landsmænd er Mustafa Abdullahi Aden ikke længere imam. Men ingen ønsker at oplyse, om han er blevet afsat eller gået frivilligt på grund af den blæst, han har skabt med sin klare udmelding.

»Det er strafbart at opfordre til vold. Og der er ingen tvivl om, at omskæring er vold,« siger chefkriminalinspektør Aage Nørgaard, Aalborg, der bekræfter, at politiet har modtaget en halv snes anmeldelser mod Mustafa Abdullahi Aden.

Politiet forsøger nu at finde ud af, hvad imamen rent faktisk sagde for åben skærm og til flere aviser om omskæring. Balladen har nemlig givet ham en helt anden opfattelse af omskæring. Han påstår hårdnakket, at han er blevet misforstået.

»Vi forsøger nu at få udleveret råbånd fra tv-stationerne for at få konstateret, om imamen har opfordret somaliske kvinder til at lade deres piger omskære«, siger chefkriminalinspektøren, som leder efterforskningen i den omstridte sag. Den bliver formentligt ikke afsluttet, før rigsadvokaten kommer med sin redegørelse til justitsministeren.

»Vi har ikke hørt, at han er rejst fra byen. Men det rokker ikke ved efterforskningen,« siger chefkriminalinspektøren i Aalborg. B.T. opsøgte i går imamens undersåtter ved moskeen i Aalborg, hvor omkring 200 var samlet til fredagsbøn.

Den ligger på første sal over Nettos flammende neonskilt på Frederikstorv midt i byen. Mellem »Restaurant Grand» og værtshuset »Smedekroen», hvorfra en stamkunde allerede ved tolv-tiden prøver at styre sin enorme brandert forbi de mange muslimere, der er på vej til bøn.

»I kan godt forsvinde. Vi har ikke noget at sige,« er svaret fra den første somaliske flygtning, som møder op i moskeen. Han kender ikke noget som helst til Mustafa Abdullahi Aden,« siger han.

Udenfor på fortorvet stopper en af hans landsmænd op. Han har selv en mindre datter, som bestemt ikke skal omskæres. »Det er jo forbudt i Danmark. Så er den ikke længere. Det må vi respektere,« siger han. Men i samme øjeblik, han skal til at sige sit navn, kommer en af hans landsmænd farende.

»Du kan godt stoppe. Vi har ingen kommentarer.« »Må han ikke selv bestemme det.« »Han har ikke boet her i landet så længe. Men han er min ven, så jeg prøver at beskytte ham,« hvæser somalieren, som selv har boet i Danmark i ti år.

»Hvorfor skriver I alt det løgn om os. Omskæring har været forbudt i vores hjemland i 30 år. Derfor har Mustafa selvfølgelig ikke opfordret nogen til at lade deres børn omskære. Han er blevet misforstået,« siger den »anonyme« somalier, som kigger sig flere gange over skulderen.

»Er der en fotograf med. Han må ikke tage billeder af os,« siger han med skinger stemme, inden han på imamens vegne afviser en kommentar. »Han vil ikke snakke med jer mere. Han er rejst til København. Og han er slet ikke vores imam mere,« siger somalieren.

Mens politiet efterforsker sagen, vil generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp, Andreas Kamm, overveje, om Mustafa Abdullahi Aden fortsat kan være ansat i flygtningehjælpen. Han har gennem længere tid arbejdet som tolk i Randers. Han har haft Mustafa Abdullahi Aden til en lang samtale på hovedkontoret i København.

»Det er fuldstændig uforeneligt med Dansk Flygtningehjælps værdigrundlag og holdning at forfægte de synspunkter,« siger Andreas Kamm og fortsætter:

»Det er samtidig dybt problematisk at være tolk, når samtalen kan omhandle meget følsomme emner, hvis man samtidig er profileret imam med synspunkter som dem, han er citeret for,« siger generalsekretæren.