Christiania bliver aldrig hashfrit, lyder det fra chefpolitiinspektør. Imens breder følelsen af retsløshed sig blandt fristadens naboer, der nu appellerer til Folketinget.

Københavns Politi har ingen illusion om, at det nogensinde skal lykkes at få bugt med hashhandlen på Christiania. Så klart lyder meldingen fra chefpolitiinspektør Jørn Aabye, der er en del af ledelsen i Københavns Politi. Det skriver Berlingske.

- Så længe der er den her meget store efterspørgsel på hash, er det en kamp mod vejrmøller. Helt grundlæggende tror jeg ikke, vi kan løse problemet helt. Man skal ikke forvente, at vi kan fjerne hashhandlen fra Christiania. Det kommer ikke til at ske, siger Jørn Aabye og tilføjer, at politiet gør, hvad de kan for at begrænse salget mest muligt.

Han forklarer, at Københavns Politi i kampen mod den organiserede hashhandel på Pusher Street er gået væk fra strategien med de store politiaktioner, som oftest endte i stenkast, bål og gadekampe – senest 18. august sidste år.

- Det bliver en stor og langtrukken omgang katten efter musen, uden at vi får løst problemet, siger Jørn Aabye til Berlingske. Han understreger, at omlægningen af strategien ikke skyldes mangel på ressourcer, men en politimæssig vurdering og hensyn til bydelens beboere, christianitter og betjente.

Men Fristadens naboer har et andet syn på sagen.

I et brev til Folketingets retsudvalg fra 10. april beskriver foreningen Christianias Naboer, hvordan kriminaliteten i Pusher Street breder sig i nabolaget. Naboerne er bekymrede over »det altoverskyggende problem, der belaster vores kvarter, nemlig den organiserede kriminalitet og den deraf følgende mangel på retssikkerhed«.

Foreningen Christianias Naboer beskriver i stikord situationen således:

»Intet politi, men tæskehold på hashmarkedet og dets nærmeste omegn. Christianias fællesmøde er magtesløst. Frygten hersker. Fornægtelse af problemernes omfang. Retsløsheden breder sig«. Foreningen har ikke ønsket at uddybe synspunkterne i brevet. Chefpolitiinspektør Jørn Aabye forstår udmærket naboernes frustration.

- Vi har al mulig sympati for Christianias naboer, som ikke føler sig trygge på Christianshavn. Strategien med at gå efter bagmændene skal selvfølgelig gå hånd i hånd med den synlige tilstedeværelse, så vi også lægger en dæmper på den uroskabende virksomhed omkring Christiania og sikrer naboernes tryghed, siger Jørn Aabye og understreger, at politiet er synligt til stede i området omkring Christiania.

- Vi vil ikke tages til indtægt for, at vi ikke arbejder med problemerne derude, siger Jørn Aabye. Han bakkes op af justitsminister Morten Bødskov (S), som forelagt naboernes kritik udtaler:

- Det er rigtigt, at der er problemer. Det skal man være meget fjern for ikke at se. Men at anklage Københavns Politi for at vende det blinde øje til – det er simpelthen ikke på sin plads. Politiet er til stede i området. De laver indsatser. De er i dialog med naboer og beboere. Og Task Force Øst gør en massiv indsats for at komme den organiserede kriminalitet til livs, siger Morten Bødskov.

Men politiets udmelding om hashhandlen på Christiania er udtryk for en slap holdning, mener retsordfører for Dansk Folkeparti Peter Skaarup.

- Det er udtryk for en opgivende attitude, når politiet siger, man ikke kan komme problemet til livs. Det er en zigzagkurs, politiet kommer med, siger han.

- Christianias naboer står i en ekstremt presset situation, og det er ikke blevet bedre af, at politiet ikke har været derude siden august sidste år. Det skaber en utryghed og en usikkerhed i dagligdagen for beboerne, som næsten ikke er til at leve med, siger Peter Skaarup.

HVAD MENER DU? KAN HASHHANDLEN PÅ CHRISTIANIA STOPPES - ELLER SKAL DEN LIGEFREM LEGALISERES? DELTAG I DEBATTEN NEDENFOR.