Politiets hold-til-højre-kampagne resulterede i 174 forseelser. Kampagnen har skabt forbedringer på området, lyder vurderingen fra Rigspolitiet.

Det har haft positiv virkning på danske motorvejsbilisters adfærd, at politiet og Vejdirektoratet fra 27. april til 3. maj satte særligt fokus på at få motorvejsbilister til at holde til højre i trafikken.

Sådan lyder vurderingen fra vicepolitiinspektør Jørn Pakula Andresen, Rigspolitiets Nationale Færdselscenter, der gør status efter kampagnen, hvor man fangede 174 trafiksyndere.

»Vi synes faktisk, at det er gået godt. Vi glæder os altid over, når der kommer relativt få forseelser i bødeblokken. Det er meget sjovere, hvis man kan tilstedekomme en adfærdsændring blandt bilisterne, og når jeg taler med landets færdselsledere, så lyder det faktisk som om, at man kan konstatere en hvis ændring. Træerne vokser jo aldrig helt ind i himlen, men vi synes faktisk, at der i kampagneugen har været en forbedring på området,« siger vicepolitiinspektøren til Berlingske Nyhedsbureau.

Ud af de i alt 174 forseelser på motorvejen dækker 57 af dem over bilister, der ikke placerede sig rigtigt på kørebanen, 34 bilister blev noteret, fordi de talte i håndholdt mobiltelefon, mens bilister, som blev sigtet for ikke at overholde overhalingsreglerne, står for fem af forseelserne.

Overordnet glæder Jørn Pakula sig dog over antallet af forseelser, og ifølge vicepolitiinspektøren har især mediernes fokus på kampagnen haft positiv indvirkning på resultatet:

»Mediernes massive dækning af det er jo med til, at man får fokus på den her problemstilling, som, de fleste bilister anerkender, er til stede, og det er jo altid sådan en ting, som er med til, at skubbe udviklingen i den rigtige retning.«

Jørn Pakula er også af den overbevisning, at bilister ikke igen vil glemme vigtigheden af at holde til højre på motorvejen - i hvert fald ikke lige med det samme.

»Jeg har for eksempel hørt reaktioner i retning af »Gud, må man ikke blive i midterste spor på motorvejen«, så jeg tror rent faktisk, at der er nogen, der har lært noget nyt. Og så tror jeg også, at når sådan et emne her har været oppe, så hjælper det et stykke tid,« siger han og erkender:

»Men vi er ikke mere end almindeligt blåøjet, så det kan godt være, det bliver nødvendigt at lave en ny kampagne i løbet af et par måneder for at fastholde virkningen.«

Den landsdækkende kampagne blev ifølge politiet gennemført i håbet om, at bilister i fremtiden ikke vil blive liggende i overhalingssporet på motorvejen, fordi det sinker trafikken og øger risikoen for farlige situationer, da andre trafikanter tvinges til at bremse op.