Klimaaktivister har fyldt maling og olie i lysstofrør, der skulle bruges som våben under demonstrationer, siger politiet. Det passer ikke, siger aktivisterne.

Under den natlige ransagning hos klimaaktivisterne i Ragnhildgade i København beslaglagde politiet 58 lysstofrør fyldt med olie og maling. De skulle være brugt som våben under kommende klimademonstrationer, vurderer politiet.

- De er i vores optik et ret modbydeligt våben, hvis man kaster dem, siger vicepolitiinspektør i København Rasmus Bernt Skovsgaard.

Lysstofrørene var tætnet i begge ender med stearin, og politiet beslaglagde desuden 193 skjolde og ni metalbure. Burene kan rulle og er indvendigt opbygget med mælkekasser, der kan bruges som trapper.

I aktivistmiljøet er man lodret uenig i politiets forklaring om, at de beslaglagte lysstofrør skulle bruges som våben.

- Jeg forstår slet ikke, hvor de har det her ord "våben" fra. Der er hverken noget ulovligt i at have maling, mælkekasser eller træplader. Det er ting, der indgår i vores alle sammens hverdag, og vi vil bede politiet om at give de her ting tilbage. Der er ikke noget ulovligt i dem, og det er absolut ikke våben, siger Stine Gry Jonassen, der er talskvinde for det internationale netværk af klimademonstranter, Climate Justice Action.

Ifølge Rasmus Bernt Skovsgaard har politiet dog "en klar formodning" om, at de beslaglagte effekter skulle anvendes til civil ulydighed eller demonstrationer. Men skulle der være tale om lovligt værktøj, vil man selvfølgelig få det udleveret igen, siger han.

At politiet foretog nattens razzia uden på forhånd at orientere aktivisterne, er ifølge Stine Gry Jonassen et klokkeklart aftalebrud.

- Vi havde nogle helt klare aftaler om, at vi ringer til hinanden og giver information om, hvilke handlinger vi har tænkt os at lave, siger hun.

Aktivisterne skal dog ikke regne med, at politiet i fremtiden vil oplyse om deres ransagninger på forhånd.

- I situationer, hvor vi skal sikre bevismateriale, går vi ikke ud og siger inden, at nu kommer vi. Det er god gammeldags logik for politiarbejde, siger Rasmus Bernt Skovsgaard.

/ritzau/