En 15-årig pige fra Kundby er anholdt for besiddelse af sprængstof og terrorsympatier, oplyser TV 2. Nye rapporter og ekspert fortæller, hvorfor teenagepiger falder pladask for Islamisk Stat.

Hvis en 15-årig pige fra Kundby vitterligt har syslet med jihad - så velkommen til statistikken.

For i givet fald er hun ikke den eneste. Helt unge vestlige piger melder sig i et overraskende tal til jihad og hos fanerne hos Islamisk Stat, viser to nye undersøgelser. Hvor deres venner tilbeder fodboldstjerner og One Direction, tilbeder de jihadister - og ender i en anden forstand med one direction.

»De er bare typiske teenagere,« som professor Brigitte Nacos sagde sidste år til Washington Post.

Hun har studeret den socialmediale kommunikation, som vestlige piger fører med jihadister i kalifatet.

»De spørger om hårtørrere. De leder efter kærlighed. De er bare fans af Islamisk Stat, hvor andre er fans er popstjerner.«

Kundby

Endnu er der meget mere, som er ukendt end kendt om den danske konvertit i Kundby. TV 2 erfarede i aftes, at pigen onsdag blev anholdt og sigtet for »besiddelse af sprængstoffer, prøvesprængning af sprængstoffer og for at billige terrorhandlinger.«

Pigen vil formentlig i dag, torsdag, blive fremstillet i grundlovsforhør, oplyste stationen.

Bomberyddere var onsdag i aktion ved og omkring det hus, hvor pigen og hendes forældre bor, og både BT og Ekstra Bladet har talt med naboer, som tegner et billede af en »indesluttet« pige.

I bussen stirrede hun ned i gulvet og undgik kontakt, og en lidt ældre dreng fortæller til Ekstra Bladet, at han forsøgte at tale med hende og byde hende velkommen til landsbyen, men uden held.

Avisen oplyser, at pigen og hendes forældre sidste år flyttede til Kundby, en by med 700 indbyggere 15 kilometer vest for Holbæk.

Pigen opererede ifølge Ekstra Bladet med flere profiler på Facebook og andre sociale medier, og på nogle af dem var hun blot en almindelig teenagepige med almindelige interesser, mens hun på andre var optændt af islam.

Politiet var i nat ordknapheden selv. »Det har jeg ingen kommentarer til. Guderne må vide, hvor (TV 2) har det fra. De har det ikke fra os,« sagde vicepolitiinspektør Bjørke Kierkegaard til Ritzau.

Og politikredsen tweetede senere en proaktiv pressespærre ud: »Sag fra Kundby: Ikke flere oplysninger i aften eller i morgen tidlig. Vi melder ud, når vi kan sige mere.«

Sommerflirt

Hvis TV 2s oplysninger om sagen og de øvrige mediers beskrivelser af pigen bliver bekræftet, rammer det tæt på de teenage-profiler, som de nyligt offentliggjorte rapporter tegner.

Den ene rapport - »ISIS in the West« - blev offentliggjort i november af tænketanken New America, og den anden - »ISIS in America« - blev offentliggjort i sidste måned af George Washington University.

I begge rapporter noterer forskerne, hvordan især teenagepiger besnæres af Islamisk Stat. Gennemsnitsalderen på vestlige mænd, som tilslutter sig jihad, er 25 år, mens den for kvinder blot er 21 år, og en tredjedel af de kvindelige rekrutter er under 18 år, og det er en bevidst politik fra Islamisk Stats side, skriver New America.

Organisationen fører en social mediekampagne så målrettet som en popstjernefabrik, og de forstår at appellere til teenagernes fornemmelse for fan-fascination.

De ved også, at netop deres potentielle rekrutter er aktive på de sociale medier, fordi de ofte er begrænsede i deres øvrige sociale liv. Og ikke bare tilbyder Islamisk Stat de overspændte teenagere en sag, men de tilbyder dem også idoler for sagen og muligheden for en romance med idolerne.

Berlingske har tidligere beskrevet sagen om Shannon Conley, en 18-årig pige fra et godt hjem i Denver og med gode karakterer. Moderen var lektor, faderen professor, men FBI-dokumenter afslører et fremmedgjort hjem og en socialt isoleret Conley.

Hun havde stort set ingen venner, hun havde ikke en kæreste, hun sad bare på sit værelse og turnerede rundt på de sociale medier. Pludselig meddelte hun sine forældre, at hun var konverteret til islam, og forældrene opfattede beskeden med en interesse som om, hun havde sagt, at hun skiftede cornflakes-mærke.

En aften kom faderen ind på hendes værelse, og datteren var på Skype med en tunesisk jihadi fra kalifatet - og de bad om lov til at gifte sig. Faderen flygtede befippet ud af værelset.

Kort efter pønsede hun på lokale terrorangreb og forsøgte at komme til kalifatet, og i stedet endte Shannon Conley i fængsel, hvor hun nu fortryder bittert.

Hvis det ikke alt sammen var så trist, lyder det som en intens teenage-sommerflirt.

Fan-kultur

Og det er faktisk også, hvad det er, som førnævnte professor Brigitte Nacos skriver i en artikel i det udenrigspolitiske tidsskrift E-International Relations.

Hun forsøger at forstå, hvorfor unge teenagepiger pludselig bryder op fra trygheden i Vesten og løber efter en kriger i et hjørne af verden, hvor der falder flere bomber, end der falder regn.

Hendes svar er det førnævnte fan-fascination og de sociale mediers rolle i den. De sociale medier har forandret hele fan-kulturen. I dag handler den ikke blot om måbende tilskuere og fjerne idoler. De sociale medier betyder, at fans interagerer med idolkulturen og med andre inden for kulturen.

De piger, som søger langt ind i en fankultur, udvikler »sociale medierelationer for at bøde på kedsomhed, bekæmpe ensomhed og give deres liv fokus og retning. De leder efter romance, efter forståelse, inspiration, fællesskab og identitet, og de finder det gennem de socialmediale forhold,« som hun citerer en forsker i teenage-hyperfankultur.

Det er akkurat det samme, som Islamisk Stat kan tilbyde, og det er, hvad der sker, som Nacos skriver. Hvis vi vil forstå de unge piger, som pludselig fra pigeværelset kaster sig i armene på jihad, »skal vi betragte dem som en del af en virtuel fankultur, der ligner den fanatiske fankultur, som omgærder sport-, pop- og filmstjerner« - og som blot i tilfældet Islamisk Stat adskiller sig ved, at de unge piger kan gøre noget for sagen eller gifte sig med den.

De kan sprænge bomber i villakvarteret, eller de kan rejse til kalifatet og gifte sig med en tjetjensk kriger, og den slags kan hverken Messi eller Justin Bieber konkurrere med. Eller som en fransk journalist, der har infiltreret fanmiljøet, tidligere har sagt til Sunday Times:

Pigerne »betragter jihadisterne som en slags Brad Pitt, bare bedre, for Brad Pitt er ikke religiøs...«

Det er ikke svært at forstå, hvordan det i en sværmerisk og ensom teenager kan trykke på nogle knapper, som andre fankulturer ikke kan konkurrere med, som Nacos skriver.

Ulykke

Om de amerikanske rapporter og artikler har nogen relation til sagen om den 15-årige pige fra Kundby?

Det er uvist. Det er p.t. officielt ubekræftet, at der er en sag, og oplysningerne baserer sig på TV 2, på iagttagelser omkring bombeeksperter i Kundby og på anekdotiske forklaringer.

Men hvis der er en sag, og hvis der er en ung pige, som er besnæret af jihad - så er hun ikke den eneste, viser rapporterne.

Og det er ikke en halv trøst, men en dobbelt ulykke.