Rigspolitiet og Politiets Efterretningstjeneste (PET) oplister ti »læringspunkter« i evalueringen af indsatsen i forbindelse med terrorangrebet i København:

Bevogtnings- og beskyttelseskoncepter:

Der kan være behov for en mere langvarig – og muligvis permanent bevogtning af særligt udsatte mål, herunder i særdeleshed af jødiske institutioner. Erfaringerne fra terrorangrebet viser, at der er behov for at have øget fokus på betjentenes skydefærdighed og evne til våbenbetjening.

Beredskabets robusthed:

Der er behov for at indrette beredskabet, så det sikres, at der er de nødvendige ressourcer til at dække det øgede behov for tilsyn og døgnbevogtning af særligt udsatte mål.

Styrket operationsstyring i PET:

PET skal gennemgå og udvikle sine koncepter for operationsstyring, så der systematisk opstilles scenarier om mulige sekundære angreb og implikationer, som kan danne grundlag for øjeblikkelig iværksættelse af fornødne beskyttelsesforanstaltninger.

Efterforskningsredskaber:

Politiets gennemgang af videooptagelser fra en lang række private overvågningskameraer var af afgørende betydning for, at det lykkedes at pågribe gerningsmanden. Men politiet måtte anvende ekstraordinært mange ressourcer på dels at få identificeret, hvor der var opsat videokameraer, dels på at indsamle og bearbejde materialet. Arbejdet blev vanskeliggjort af, at politiet ikke råder over IT-værktøjer, der giver tilstrækkelig mulighed for centralt at modtage videooptagelser og billedmateriale fra offentligheden. Herudover kan det overvejes, om det vil være hensigtsmæssigt at etablere et samlet, nationalt register over alle private overvågningskameraer.

Logistik:

Der er behov for en mere effektiv understøttelse af politiets overblik over personale, udrustning og materiel. Omfordelingen af mandskab og udrustning var både ressourcekrævende og kompliceret. Politiet har allerede taget initiativ til indkøb af yderligere cirka 2.000 sikkerhedsveste.

Operativ styring:

Der er behov for en bedre systemunderstøttelse med henblik på at sikre, at der kan skabes et fælles situationsbillede ved samkøring af indhentede informationer.

Styrkelse af indsatsen i krydsfeltet mellem bander og islamistiske grupper:

Der er brug for at styrke koordinationen af den efterretningsmæssige og politimæssige indsats i krydsfeltet mellem bandekriminalitet og terrorisme for at modvirke, at bandemiljøet bliver grobund for radikaliserede ekstremister.

Operationskapacitet i PET:

Mængden af indkomne henvendelser til PET bliver kraftigt forøget efter et terrorangreb, og behovet for at gennemføre trusselsreducerende aktiviteter og operationer stiger tilsvarende.

Kildedækning i PET:

Der er behov for, at PET intensiverer rekrutteringsindsatsen rettet mod mulige nye kilder i miljøet mellem bander og militant islamistiske grupper.

Deling af oplysninger:

Der skal sættes fokus på at få et tættere samarbejde mellem myndighederne i forhold til forebyggelse af radikalisering, herunder til registrering af de personer, der befinder sig i gråzoneområdet.

Kilde: Rigspolitiet.

BNB