Når rundhåndede danskere donerer penge til private indsamlinger, er der en risiko for, at midlerne er med til at finansiere terroraktiviteter.

Politiets Efterretningstjeneste (PET) oplever i hvert fald et stigende problem med små indsamlinger på mellem 10.000 og 50.000 kroner, der formentlig bruges til at finansiere terror. Det fremgår af et notat, som Radio24syv er kommet i besiddelse af.

PET vil hverken be- eller afkræfte oplysningerne, men henviser i stedet til PETs hjemmeside, hvor det oplyses, at »det kan være en udfordring for myndighederne at bevise pengetransaktioners direkte forbindelse til terrorisme, blandt andet fordi terrornetværk ofte benytter flere og til tider uformelle mellemled i transaktionerne«.

Notatet indeholder ikke oplysninger om, hvilke danske indsamlinger der er involveret i terrorfinansieringer eller hvordan det foregår, men ifølge den svenske terrorforsker Magnus Ranstorp er det typisk indsamlinger, som samler ind til humanitære bidrag til for eksempel Syrien.

»Der findes en masse kontrolfunktioner, der skal holde øje med den slags indsamlinger, men det kan være svært at følge pengene og se, hvad de i sidste ende bliver brugt på, for man skal vide, hvem der modtager donationen, og hvor pengene ryger hen,« siger Magnus Ranstorp til Radio24syv.

»Det er et problem, vi ser i hele den vestlige verden, og der findes et helt spektrum af ulovlige metoder. Vi har set hvordan kontantoverførsler, banklån, mindre kviklån, socialt bedrageri og vekselkontorer anvendes ved terrorfinansiering,« siger Magnus Ranstorp.

Siden sommeren 2014 har privatpersoner og danske indsamlingsorganisationer haft pligt til at anmelde indsamlinger til Indsamlingsnævnet, hvor de skal angive personoplysninger, formål og aflægge regnskab, men hvis indsamlingen ikke anmeldes, kan systemet snydes, erkender nævnets formand.

»Der er ikke noget system, der ikke kan snydes, hvis man vil det, men jeg mener stadig, at den lov, som Folketinget har vedtaget omkring indsamlinger, tager højde for, at indsamlede midler ikke går til ulovlige formål og terror,« siger formand for Indsamlingsnævnet Christian Lundblad.

En af de danske indsamlinger, der har været i politiets søgelys er foreningen »De Humanitære Hjerter«, som er stiftet af Ali Daghim. Han blev for et år siden sigtet af Københavns Politi, fordi han solgte et særligt sløjfe-klistermærke for donationer, som ifølge politiet kan være havnet hos Islamisk Stat.

Ali Daghim, som ikke længere sælger sløjfen, siger til Radio24syv, at han stadig er sigtet i sagen, men at det hele er en misforståelse, og at han er meget opmærksom på, at donationerne ikke havner hos terrorbevægelser i Syrien.

»Vi samler stadig penge, tøj og hospitalsudstyr ind, og alle de gange, hvor vi har sendt noget af sted til Syrien, har jeg selv været med dernede for at sikre mig, at det ikke ender hos ISIS eller al-Nusra,« siger Ali Daghim og tilføjer, at han på grund af sagen med sløjferne har været overvåget af PET.

»Jeg er blevet afhørt af PET flere gange, og de siger, at de har holdt øje med mig i halvandet år, men jeg har intet at skjule,« siger han til Radio24syv.

Politiets Efterretningstjeneste har ikke ønsket at kommentere forholdet omkring Ali Daghim over for Radio24syv.