Udenlandske kriminelle bruger en variant af de kendte 'Nigeria-breve' til at franarre intetanende boligsøgende penge.

Om få dage får mange tusinde danske unge besked om, hvilken uddannelse de er optaget på. Det er samtidig startskuddet til årets største jagt efter lejeboliger. Dermed bliver tusinder af danske unge og deres hjælpende forældre udsat for de udenlandske IT-kriminelle, der forsøger at fuppe depositummet ud af danske boligsøgende.

Derfor lancerer Boligdeal.dk, som er en af Danmarks største portaler for lejeboliger, nu www.snydboligsnyderne.dk, hvor man detaljeret kan læse hvordan man sikrer sig mod at blive fuppet.

Snyderiet sker igennem oprettelsen af meget attraktive boliger på danske boligportaler, hvor man for en meget lav husleje og et lille depositum kan få mange kvadratmeter på en god adresse.

- Når boligsøgerne så henvender sig, kommer de kriminelle typisk per mail med en lang engelsksproget søforklaring om, at de ikke kan fremvise lejemålet fordi de er i udlandet. Samtidig siger de at boligsøgeren, kan få lejemålet, hvis de lige indbetaler et depositum på fx 5.000 kroner til en konto, som altid er udenlandsk, fortæller Thomas Storm Barfod fra Boligdeal.dk.

- De kriminelle er ret smarte, fordi de fx ofte tager beskrivelse og billeder fra en bolig der tidligere har været til salg. Det gør boligannoncen meget troværdig, siger Thomas Barfod

Thomas Barfod sammenligner denne slags snyderi med fx Nigeria-breve:

- Denne slags snyderi sker over hele jordkloden, hvilket er symboliseret godt ved, at FBI skriver om det på deres hjemmeside. Det er nærmest er umuligt at gøre noget, hvis skaden først er sket, fordi de kriminelle sidder i lande, som der ikke er ordentlig politiarbejde med og fordi de individuelle beløb er relativt små. Derfor er det centralt, at man er ekstremt opmærksom som boligsøger, siger Thomas Barfod.

Ifølge Thomas Barfod er de udenlandske IT-kriminelle fuldstændigt ligeglade med trusler:

- Vi har truet dem med bål og brand, men de er fuldstændigt kolde og opretter sig igen og igen når de bliver slettet, siger Thomas Barfod og fortsætter:

- For at bekæmpe snyderiet har vi på Boligdeal.dk måtte lavt en løsning, hvor man kun kan oprette boliger, hvis man er i Danmark, dvs. sidder på en PC, der befinder sig i Danmark, Siger Thomas Barfod.

Thomas Barfod påpeger, at det er vigtigt, at man altid tjekker sin udlejer godt og grundigt – også hvis han er dansker:

- Uanset hvor interessant et lejemål er, så er det vigtigt at man aldrig overfører depositum til en udlejer før man har bekræftet hans identitet og ved, at han har retten til at udleje det pågældende lejemål. Hvis det er et ejendomsselskab eller en mægler er det let nok at bekræfte identiteten og man kan gå ud fra at de har ret til at udleje. Hvis det er en privat udlejer, er dette straks langt sværere at afdække identiteten og udlejningsretten, men det kan man nu via den nye vejledning vi har lavet, siger Thomas Barfod.