Flere huse og lejligheder står tomme, når danskerne skal nyde påsken de kommende dage – og det kan få det til at krible ekstra i fingrene hos folk i de kriminelle miljøer, påpeger politiet i Berlingske onsdag.

»Påsken er en højtid, hvor folk tager væk fra hjemmet, og det ved tyveknægtene. Derfor er der en forøget risiko for at få indbrud i de dage,« siger Jan Bjørn, der er ledende politiinspektør ved Københavns Politi til Berlingske.

Samme melding lyder fra forsikringsselskabet Alm. Brand, hvor skadedirektør Brian Wahl Olsen forventer, at der vil være 20 pct. flere indbrud under påskefrokosterne sammenlignet med en normal weekend.

»Mange huse står tomme, når vi tager på påskeferie og besøger familien. Hos Alm. Brand ser vi samme tendens, som vi typisk oplever i jule- og nytårsdagene,« siger han.

Det er ikke kun påskeharer, der kommer på uanmeldt besøg i påsken. Risikoen for indbrud er også større, og derfor opfordrer politiet naboer til at holde udkig efter indbrudstyve i påskedagene.

Specielt villaer og parcelhuse er udsat, når tyvene går på rov. Rigspolitiets nøgletal fra 2014 viser, at hver tredje indbrud i privat beboelse var i »villa og lignende« sidste år.

Alm. Brand genkender billedet.

»Det er en lækkerbisken for indbrudstyvene, fordi de ofte kan gå ugeneret rundt om huset, se, om der er noget umiddelbart af værdi, samt finde et godt sted at komme ind i huset,« siger Brian Wahl Olsen.

Siden 2009 er antallet af anmeldelser om indbrud i privat beboelse dog generelt dalende. I 2014 havde politiet modtaget 36.841 anmeldelser – et fald på 12 pct. fra året før. En af de største årsager er forebyggelse, forklarer politiinspektør Jan Bjørn.

»Overordnet set skal man forsøge at gøre sit hjem utiltrækkende for en indbrudstyv. Det gør man ved at sikre sig godt og have en god aftale med sine naboer, når man tager hjemmefra, så de holder øje. Vi kan komme rigtig langt med forebyggelse af indbrud, hvis man hjælper hinanden som borgere,« siger han.

Han understreger også, at man som borger aldrig skal tøve med at ringe, hvis man ser noget mistænkeligt.

»Hvis man ser en bil, der lusker rundt i et villakvarter, eller ser nogen, der ikke hører til, skal man ringe til politiet. Og der er ikke nogen bagatelgrænse, for vi vil hellere forebygge end optage anmeldelser,« fastslår han.