Sikkerhedsbranchen anslår, at der findes omkring 1,5 millioner overvågningskameraer i Danmark.

København. Danskerne skal som hovedregel kunne færdes i det offentlige rum uden at bekymre sig om at blive fulgt af overvågningskameraer.

Der findes dog en del undtagelser fra reglen. De skal blandt andet bekæmpe kriminalitet. Her kan du få overblik over reglerne på området.

* I butikker, på kontorer og i transportmidler må der sættes overvågningskameraer op.

* Tankstationer, fabriksområder, butikscentre og virksomheder må overvåge deres eget område.

* Det samme gælder pengeautomater, vekselautomater og pengetransporter. Det er dog kun personer, som befinder sig helt tæt på, som må fanges af kameraet.

* Pengeinstitutter, kasinoer, hoteller, restauranter, butikscentre og butikker må sætte overvågningskameraer op ved indgang og facade. Normalt må kameraet opfange bevægelser op til 10 til 15 meter fra indgangen.

* I visse tilfælde må arealer, der er i direkte tilknytning til området, også overvåges. Det gælder blandt andet, hvis arealet kan bruges som flugtveje af kriminelle.

* Hvis der er videoovervågning et sted med offentlig færdsel, skal det tydeligt fremgå af for eksempel et skilt.

* Det gælder dog ikke ved pengetransporter eller ved egne indgange og facader, hvis optagelserne ikke bliver lagret. Politiet og militære anlæg skal heller ikke oplyse om overvågning.

* Private må overvåge deres egen grund. Personer, der kommer i hjemmet, som en rengøringsdame, skal dog orienteres.

* Optagelser skal slettes efter 30 dage, medmindre der er en særlig grund. Desuden skal det sikres, at optagelserne indtil da ikke kan falde i de forkerte hænder og misbruges.

Kilder: Datatilsynet, Secubi.

/ritzau/