Ved et tilfælde fik fire kammerater øje på den danske opfinder Peter Madsens ubåd, da de var ude for at fiske forrige fredag. De blev dermed dem, der først fik kontakt til ham, efter han havde været meldt savnet sammen med den svenske journalist - og de blev også dem, der reddede ham i land fra den synkende ubåd. Nu fortæller de første gang deres historie.

Det gør tre af de fire venner i et interview med Helsingør Dagblad, hvor de alle optræder under andre navne, da de ønsker at være anonyme.

De fire venner var stævnet ud sammen fra Køge Bugt i en motorbåd forrige fredag formiddag for at tage på fisketur. De nåede dog ikke langt, før en af de fire pludselig råbte, om han måtte få en kikkert, fordi han troede, han havde fået øje på en ubåd.

Den ubåd, der tidligere på dagen var blevet efterlyst, fordi man ikke kunne få kontakt til de to personer, der var om bord på den: Den danske opfinder Peter Madsen, der også kaldes 'Raket-Madsen', og den svenske journalist Kim Wall, der skulle skrive en artikel om turen i den hjemmehyggede ubåd 'Nautilus'.

Den svenske journalist Kim Wall er endnu ikke fundet.
Den svenske journalist Kim Wall er endnu ikke fundet. Foto: Tom Wall
Vis mere

Kammeraterne ringede til politiet, og da deres motorbåd kom helt tæt hen til ubåden, så de den danske opfinder komme op i ubådens tårn.

Til Helsingør Dagblad forklarer en af lystfiskerne, at han råbte til opfinderen og spurgte, om han var okay. Til det svarede Peter Madsen angiveligt, at han var okay, men samtidig bad han også de fire venner om at blive i deres båd, da der var noget, han lige skulle 'ned og prøve at fikse', fortæller de.

Et minut senere var opfinderen tilbage i tårnet, og kort efter begyndte ubåden ifølge kammeraterne at synke hurtigt.

Først da hele ubåden var under vand, satte Peter Madsen angiveligt af fra ubådstårnet og havnede i vandet. De fire lystfiskere smed derefter et reb ud til ham, som det til sidst lykkedes opfinderen at få fat i og komme hen til deres motorbåd, som han blev hevet op i.

Den hjemmebyggede ubåd UC3 Nautilus.
Den hjemmebyggede ubåd UC3 Nautilus. Foto: Anders Valdsted
Vis mere

Om bord på motorbåden forklarede opfinderen angiveligt, at han havde forsøgt at reparere ventilen til ballasttanken, men et håndtag var gået i stykker, og det årsagen til, at ubåden sank.

Over telefonen bad politiet om oplysninger om, hvorvidt der var andre om bord på ubåden, og Peter Madsen svarede angiveligt, at han var alene, og at han havde sat den svenske journalist af på Refshaleøen klokken 22:30 aftenen før. Samtidig afviste han ifølge de fire lystfiskere at få tørt tøj, tæpper eller at foretage telefonopkald.

»Hvis det er okay med jer, så vil jeg gerne lige have lov at gå ind i mig selv et øjeblik«, sagde han ifølge de fire vidner, forklarer de til avisen.

Efter Peter Madsen var kommet i land ved Dragør, sejlede de fire kammerater væk fra stedet, da de ikke ønskede at tale med pressen, der stod og ventede i land.

De fire kammerater har efterfølgende alle talt med politiet i forbindelse med opklaringsarbejdet af sagen.

Peter Madsen.
Peter Madsen. Foto: Bax Lindhardt
Vis mere

Nogle timer efter at Peter Madsen var blevet reddet i land, blev han sigtet for drabet på den svenske journalist. Efter at være blevet fremstillet i grundlovsforhør i Retten i København i lørdags, blev han varetægtsfængslet for uagtsomt manddrab under særligt skærpende omstændigheder. Han har siden anholdelsen ændret forklaring over for politiet, efter han først havde forklaret, at han havde sat Kim Wall af på Refshaleøen klokken 22:30 forrige torsdag. Den nye forklaring er endnu ukendt for offentligheden.

Hvor den svenske journalist Kim Wall er, og om hun er i live, er endnu uvist. Det skyldes først og fremmest, at der ikke findes et lig i sagen.

Københavns Politi slog i en pressemeddelelse torsdag fast, at antagelsen hos myndighederne først og fremmest er, at den savnede kvinde er død.

»Vi har lavet en masse undersøgelser, som jeg ikke kan komme nærmere ind på, men vi mangler fortsat et lig i sagen. Det er vores klare formodning, at vi leder efter en død person. Det gør vi primært i området omkring Køge Bugt, både på den danske og svenske side,« lød det fra politiet.