Med ryggen vendt mod anklageren og de mange tilhørere tog en 31-årig sygeplejerske fredag formiddag plads i Retten i Nykøbing Falster, hvor hun sidder tiltalt for at have taget livet af tre patienter og forsøgt at tage livet af en fjerde på det sygehus, hvor hun arbejdede.

Siden sagens begyndelse har sygeplejersken med det mørke hår nægtet sig skyldig i anklagerne mod hende.

Det samme gentog hun gennem sin forsvarer Jørgen Lange, da sagen begyndte fredag.

»Min klient nægter sig skyldig i samtlige forhold,« sagde han, mens sygeplejersken stille sad ved hans side og kiggede ned i bordet med nogle enkelte hårstrå hængende ned for sit ansigt, og fortsatte:

»Jeg nedlægger påstand om frifindelse.«



I mere end et år har sygeplejersken siddet fængslet i sagen, siden hun om eftermiddagen den 1. marts sidste år blev anholdt efter en nattevagt på Nykøbing Falster Sygehus, hvor tre patienter mistede livet og en fjerde med nød og næppe overlevede.

Foto: Anne Gyrite Schütt
Vis mere


Efter næsten et år rejste anklagemyndigheden i februar tiltale mod hende. Af anklageskriftet fremgår det at hun blandt andet er tiltalt for tre drab - to af dem fandt ifølge anklageren sted under nattevagten, mens den tredje fandt sted tilbage i 2012 – og for et drabsforsøg.

Derudover er hun blandt andet også tiltalt for at have givet sin lille datter sovemedicin, som ikke må gives til børn.

Sygeplejersken har i et tolv sider langt brev, som hun sendte til TV ØST fra arresten i Køge, hvor hun sidder fængslet, tidligere beskrevet, hvordan det seneste år har været som et mareridt for hende.



For mens alle andre - politi, kolleger, medier - kan diskutere sagen, har hun intet selv måtte sige.
Og gang på gang – skrev hun i brevet - har hun oplevet, hvordan anklageren har malet et billede af hende, som ifølge sygeplejersken har fremstillet tingene på den værste måde, selvom det er teorier.

»Mest af alt har jeg lyst til at stille mig op og råbe og skrige, men det må man ikke, så har jeg lyst til at bryde grædende sammen, men jeg kan ikke, jeg er så træt og udmattet, at det eneste forsvar jeg har, er at lukke alt ude og så fremstår jeg, som om at jeg ikke reagerer. Jeg har ikke kontrol over noget, så jeg venter med at bryde sammen, til jeg igen er bag lukket dør, hvor ingen kan se eller høre mig,« skriver hun blandt andet.

Retssagen forventes at strække sig over tre måneder på grund af de mange vidneafhøringer, og i brevet skrev sygeplejersken, at det i sig selv virker uoverskueligt.

»Nogle gange er jeg så træt, at jeg ikke engang orker at græde, jeg orker ikke at være til, og hver eneste gang jeg går i seng, tænker jeg om det her ender. Får jeg nogensinde et normalt liv? Det nemmeste ville være at opgive på forhånd. Alligevel er der noget inde i mig, der vil opnå retfærdighed, lige meget, hvor opslidende denne kamp er,« skrev hun i brevet til TV ØST.



Politiet har ikke hidtil kunnet pege på noget oplagt motiv til de drab og drabsforsøg, som den 31-årige sygeplejerske sidder fængslet for.
Dog har politiet hæftet sig ved, at hun ifølge en mentalundersøgelse angiveligt lider af en såkaldt »histrionisk personlighedsforstyrrelse«. Den er blandt andet kendetegnet ved, at personen hele tiden søger efter spænding og drama for selv at komme i centrum for opmærksomheden.

Da retssagen mod sygeplejersken fredag gik i gang, begærede pressen om at ophæve navneforbuddet. Dommerne efterkom ønsket, men forsvarer Jørgen Lange kærede kendelsen til Østre Landsret.

Indtil Østre Landsret senere tager stilling til navneforbuddet, er sygeplejersken derfor endnu beskyttet af et navneforbud.