Tibet-sagen får nu konsekvenser for ledende politifolk i Københavns Politi.

I sidste uge blev to ledende politi-folk meldt for at lyve i den omstridte Tibet-sag, hvor politibetjente ulovligt tilbageholdte Tibet-demonstranter under det kinesiske præsidentbesøg tilbage i 2012. Nu har sagen fået konsekvenser for ledende politifolk i Københavns Politi, erfarer BT.

Ledende politiinspektør Mogens Lauridsen har måttet forlade sin post i Københavns Politi og er blevet forflyttet til Københavns Vestegns Politi. Derudover er en vicepolitikommissær og en politikommissær, der også var indsatsleder i Københavns Politi, blevet forflyttet. Beskeden faldt ifølge BT's oplysninger mandag og blev effektueret tirsdag.

Konsekvenserne kommer i kølvandet på, at justitsminister Søren Pind i sidste uge oplyste, at politiet har ført Folketinget bag lyset i sagen, hvor der nu er nedsat en undersøgelseskommission. Den skal kaste lys over, hvad der reelt skete forud for den kinesiske præsident Hu Jintao besøg i Danmark 14.-16. juni 2012.

Her tilbageholdt betjente fra Københavns Politi en gruppe demonstranter og fratog dem deres tibetanske flag. Seks af demonstranterne lagde efterfølgende sag an, og en af dem fik 22. september medhold i Østre Landsret.

Selvom det i dag forsat er omstridt, hvor ordren kom fra, og hvor ansvaret skal placeres, så har sagen allerede fået konsekvenser i Københavns Politi.

I sidste uge anmeldte advokat Claus Bonnez  to ledende politifolk i Københavns Politi til Den Uafhængige Politiklagemyndighed (DUP) for at lyve, da byretten i sin tid behandlede sagen.

Men så længe Den Uafhængige Politiklagemyndighed undersøger sagen, vil Københavns Politi ikke udtale sig de forflytninger, der er foretaget som konsekvens af sagen.


»Vi kan ikke kommentere en sag, når den ligger hos DUP,« siger kommunikationschef i Københavns Politi Mads Jensen til BT.

BT har forsøgt at få kommentarer fra de tre politifolk, som er blevet forflyttet, men hverken den tidligere ledende politiinspektør i Københavns Politi, Mogens Lauridsen, eller de to politikommissærer må udtale sig om sagen.