Krimi

Nu er der fri jagt: Lever Sandberg på lånt tid?

Tak for tilmeldingen!

X

Vi har også masser af andre gode nyhedsbreve. Du kan til- og framelde dig dem her, hvor du også kan opdatere dine personlige oplysninger og interesser.

Venlig hilsen BT.dk

Efter afskeden med HA bliver frygten for overfald hverdag for Brian Sandberg. Han er hentet ud af Vestre Fængsel og gemmes nu væk i forskellige arresthuse, hvor forholdene er langt ringere. Foto: Bax Lindhardt og Dennis Lehmann Foto: Bax Lindhardt

Hells Angels vil ikke stå i vejen, hvis der er nogen, der vil gøre regnskabet om med Sandberg

Brian Sandberg har udsigt til at skulle afsone de næste mange års fængselsdom i et sandt helvede.

Efter at være blevet smidt ud af rockergruppen Hells Angels for knap en måned siden, er den beskyttelse, Brian Sandberg automatisk nød som HA-medlem, med ét slag forsvundet. Brian Sandberg forlod HA i såkaldt ’left’ - hvilket betyder, at han forlader klubben, uden at HA-medlemmer må ’gå efter ham’, og det er ikke Københavns Politis vurdering, at nogen HA’er vil genere ham.

Læs også: Sandheden om Sandbergs HA exit
Læs også: Sandberg: Den sværeste beslutning jeg har taget

- HA’erne er vist bare fuldstændig ligeglade med ham, siger en kilde.

Men det kan være slemt nok.

For det betyder, at Hells Angels ikke vil stå i vejen, hvis andre vil gøre et regnskab op med ham. Og fjender er der nok af. Han blev sidste år idømt over 11 års fængsel for at have beordret skyderi mod en internetcafé på Nørrebro i København. Og det er formodningen, at Sandberg stod i spidsen for støttegruppen AK81’s systematiske kamp mod og angreb på indvandrere i København.

På sigtekornet

Grundet sin meget fremtrædende rolle i bandekrigen og i opbygningen af Hells Angels’ lakaj-gruppe, AK81, der har lavet det beskidte arbejde for Hells Angels i bandekrigen, er Brian Sandberg ifølge BT’s oplysninger derfor et oplagt ’bytte’ for adskillige kriminelle grupperinger

Derfor har Brian Sandbergs exit fra Hells Angels også givet Kriminalforsorgen mere end et almindeligt stort problem. Det ses bl.a. ved, at Kriminalforsorgen har måttet flytte Brian Sandberg mindst tre gange, siden han blev smidt ud af Hells Angels for en måneds tid siden.

Svært at beskyttet frafaldne

Formand for Fængselsforbundet, Kim Østerbye, kender ikke konkret til Brian Sandbergs situation, men siger, at Kriminalforsorgen har svært ved at beskytte frafaldne bandemedlemmer, fordi der sidder bandemedlemmer i alle fængsler og større arresthuse. Derfor er Kriminalforsorgen nødsaget til at tænke kreativt.

- I Danmark har vi hidtil praktiseret, at tidligere bandemedlemmer - uanset hvordan de har forladt banden - er blevet gemt af vejen i små arresthuse. Det er meget sandsynligt, at man - indtil man ved, om der er nogen, der er efter ham - holder ham i et lille arresthus for at vurdere, hvor de kan placere ham i fremtiden, siger Kim Østerbye, der bliver bakket op af talsmanden for foreningen af tidligere bandemedlemmer, Michael Green.

- I sin tid som bandemedlem har han oplevet at få en del fjendskaber, og de vil gerne have fat på ham, når han ikke længere er medlem af en bande. Kriminalforsorgen er nødt til at placere en person som ham et sted, hvor der ikke er fare for ham. Det kan være et lille arresthus eller, hvis de ikke føler, at de kan beskytte ham, er han nødt til at gå i frivillig isolation, siger Michael Green.

Forholdene forringes

Både Michael Green og Kim Østerbye peger på, at det ikke kun er frygten for overfald, der ændrer sig for Brian Sandberg efter udelukkelsen fra HA. Hans afsoningsforhold bliver også markant anderledes.

Fra at have siddet på den særlige HA-afdeling i Vestre Fængsel ved København, hvor der er gode muligheder for fælles aktivitet, undervisning og hvor besøgsfaciliteterne er gode, bliver det markant ringere at være Brian Sandberg i fremtiden.

I et mindre arresthus, hvor Brian Sandberg formentlig er nødsaget til at sidde de næste mange år, er forholdene mildest taget ikke de samme, som Brian Sandberg har oplevet i f.eks. Vestre Fængsel.

- Der er en kæmpe forskel på at sidde i et fængsel og så i et arresthus. Hele din frihed i arresterne er væsentligt dårligere end i mange af de store fængsler, siger formanden for Fængselsforbundet, Kim Østerbye.

Michael Green fra foreningen af tidligere bandemedlemmer forklarer, at hvis Brian Sandberg tror, at tiden læger alle sår, og at hans fjender med tiden vil ’glemme ham’, kan han godt tro om igen.

- Der er ikke noget i det her miljø, der bare bliver glemt. Det er ikke sådan, at der er en konstant jagt på sådanne personer, men frygten vil sidde i dem, at de kan være på det forkerte sted på det forkerte tidspunkt, hvor de så bliver afstraffet, siger Michael Green og tilføjer, at Brian Sandberg er velkommen i foreningen, hvis han en dag skulle få lyst.

Brian Sandberg

Født i 1966 den 22.maj

I 1991 fik han en dom på syv års fængsel for narkohandel

Blev i 1996 medlem af Hells Angels, men smidt ud to år senere

Blev i 1999 far til sønnen Oliver, som han har med en marokkansk kvinde

Kom tilbage i varmen hos Hells Angels som fuldgyldigt medlem i 2004 og har stået for opbygningen af AK81

Anholdt i 2010 og blev sigtet for at have givet ordre til to drabsforsøg. Blev i 2011 dømt i ét af tilfældene og fik 11 år og syv måneders fængsel

Brian Sandberg ankede dommen, og i næste måned falder der dom i ankesagen

Fakta om exit

Der er tre måder at forlade Hells Angels på:

Good standing:
Det betyder, at man i princippet godt må mødes med andre medlemmer af Hells Angels og afhængigt af omstændighederne, står klubben stadig bag en i tilfælde af evt. overfald.

Bad Standing:
Så skal man fjerne alle tatoveringer og symboler på, at man tilhører klubben. Man må heller ikke pleje omgang med sine tidligere venner, og der er begrænsninger på, hvor man må komme i det offentlige rum. Afhængigt af, hvad man har gjort, risikerer man også at blive forfulgt og være i livsfare i princippet resten af livet.

Left: Betyder, at der er ikke ’ondt’ blod til tidligere brødre i Hells Angels. Praktisk kræves det, at man skal have skrevet ’left’ over sine HA-relaterede tatoveringer.

Relaterede

Det læser andre