Her er ekspertens teori om, hvad der fik mor til at dræbe lille Rasmus

Hvad foregik der i hovedet på den 35-årige kvinde, LB, som mandag besluttede sig for at kvæle sin egen fire-årige søn, Rasmus, med de bare næver i Aalborg?

Det faktum, at hun tog en større dosis panodil efter drabet, og at hun havde snitsår i underarmen tyder naturligvis på en psykisk ustabil kvinde, som da også er blevet varetægtsfængslet på en psykiatrisk afdeling. 

Men flere oplysninger tyder nu på, at hun måske ikke var så vanvittig endda.

For det første forklarer kvindens venner, at der aldrig har været noget mærkeligt at bemærke ved kvindens sindstilstand. 

Læs også: Far til Rasmus: Jeg er en knust mand

- Jeg har kendt hende siden midten af 90'erne, og der har aldrig været advarselslamper, der blinkede. Aldrig. Og alle dem, jeg har talt med, som kender hende, er totalt uforstående. Det giver ingen mening, siger vennen, der af hensyn til sagens alvorlige karakter ikke ønsker at stå frem med navn. 

Han forklarer, at den 35-årige bioanalytiker virkede som en glad pige. 

-  Hun havde en god uddannelse og et godt job. Og når jeg mødte hende, så virkede hun bare som den glade og søde L. (navn fjernet, red.), siger vennen og forklarer en anden mystisk detalje op til drabet. 

- Pludselig er hendes Facebook-profil blevet fjernet. Det er mærkeligt, for jeg skrev med hende så sent som for en måned siden, hvor hun skrev, at alt var godt, og hun synes, at det kunne være hyggeligt at komme og besøge mig. Vi manglede bare lige at finde en dato.

Nordjyllands Politi kunne onsdag aften hverken be- eller afkræfte om det var dem - der af hensyn til efterforskningen - havde fjernet kvindens profil. Meldingen herfra var dog, at det ikke er noget, man normalt gør. 

En tredje overraskende oplysning er, at kvinden få timer inden drabet - ifølge hendes Endomondo-profil - havde overskud til at løbe en tur på 10 kilometer. 

BT har talt med retspsykiater Henrik Day Poulsen, der ud fra ovenstående oplysninger ser to mulige scenarier for sig.

- Den ene er, at hun har en svær psykisk sygdom, og at hun derved var psykotisk. Den anden er, at hun er meget impulsstyret og pludselig laver en overreaktion, måske fordi hun var særlig stresset, siger han. 

Selvom han understreger, at man ikke altid kan stole på omgivelsernes opfattelser af en person, så gør deres beskrivelser og det faktum, at statsforvaltningen i torsdags traf afgørelse om, at faderen til Rasmus - efter flere års kamp med moderen - godt måtte have samkvem med barnet, at retspsykiateren hælder til impuls-teorien.

Læs også: Mor kvæler sin øjesten Rasmus: Uenighed om samkvem udløste tragedien

 
- Hvis det er rigtigt, at hun virkelig var helt velfungerende, så taler det imod, at hun var psykotisk, da den slags ofte vil give udslag i et hidsigt temperament. Og så kan det jo omvendt tyde på, at hun har haft svært ved at håndtere det stress, som opstod, da der går en beslutning imod hende, hvilket er typisk for impulsstyrede personer, som så handler overilet, siger han.

Den kommende mentalundersøgelse skal nu slå fast, om kvinden vitterligt var psykotisk, hvilket vil have stor betydning for hvilken type straf, hun vil få.