Det er vigtigt, at de øvrige EU-lande ved, at overvågning af tyrkere er et tema i Danmark, mener Samuelsen.

København. Den danske udenrigsminister, Anders Samuelsen (LA), har rejst problemstillingen om Tyrkiets overvågning af herboende dansktyrkere over for de øvrige udenrigsministre i EU.

Det skete på et møde i Malta fredag, fortæller udenrigsministeren.

En religiøs rådgiver for den tyrkiske ambassade i Danmark har åbent indrømmet indsamling af information om dansktyrkere. En oplysning, udenrigsministeren dog ikke kan bekræfte.

- Hvis det er rigtigt, synes jeg, at det for Tyrkiets vedkommende er et skridt i den forkerte retning, i forhold til de værdier vi står for i Europa og EU, siger Samuelsen.

- Det er vigtigt, at mine kolleger er opmærksomme på, at debatten pågår i Danmark. Og at vi ikke bryder os om det, siger han.

Ifølge udenrigsministeren har der været lignende historier i andre lande.

- Det lægger os alle sammen under pres, at den slags historier bliver ved med at opstå, siger Anders Samuelsen.

Samuelsen mener, at det øger behovet for at øge presset på at få Tyrkiet til at "vende rundt og komme i den rigtige retning".

- Vi har behov for, at de nærmer sig de europæiske værdier, respekterer retssikkerhed og er fuldt bevidste om, at man hverken kan forfølge eller lave lister over lovlydige borgere, der bor i Danmark eller andre europæiske lande.

Han understreger dog, at der ikke lægges op til en fælles EU-indsats mod Tyrkiet. Det er fortsat op til de nationale myndigheder at behandle eventuelle sager om overvågning.

Herhjemme har flere partier krævet handling fra udenrigsministeren. Socialdemokratiet har blandt andet opfordret til orientering af Folketingets Udenrigspolitiske Nævn.

Ifølge Samuelsen er der dog fuld åbenhed om alt, hvad har foretager sig i forbindelse med overvågningsproblemet.

- Jeg orienterer dem løbende, lyder det fra udenrigsministeren.

Hos Dansk Folkeparti synes man ikke, at der bliver gjort nok fra dansk side for at tage hånd om problemstillingen. Der skal "slås en streg i sandet" over for Tyrkiet, mener EU-ordfører Kenneth Kristensen Berth (DF).

- Hvis man ikke gør det, er det en stiltiende accept af det, der foregår. Det er altså uholdbart, siger ordføreren.

Partiet mener, at den religiøse rådgiver for den tyrkiske ambassade skal ud af Danmark som følge af sagen.

/ritzau/