Farlige kriminelle på den sikrede institution Sønderbro i København, der bl.a. har huset drabsmænd og voldtægtsmænd, har fået træningsudstyr til den nette sum af 586.688 kroner på skatteborgernes regning.

Det viser en aktindsigt BT har fået i udgifter til institutionen.

Her fremgår det at skatteborgerne 4. november sidste år sponsorede 11 forskellige træningsmaskiner samt diverse håndvægte for i alt 474.609 kroner. Men det var ikke udstyr nok. Så få dage senere - 14. november - blev der købt ind igen. Denne gang lød regningen på 115.079 kroner, hvilket blandt andet dækkede over et løbebånd til 70.000 kroner.

Sønderbro huser ifølge kommunens hjemmeside op mod 17 unge under 18 år, som enten har en ubetinget dom, har begået alvorlig personfarlig kriminalitet, som sidder varetægtsfængslet, eller som er særligt farlige. Institutionens udgifter er underlagt Københavns Kommune.

BT har tidligere afdækket at kriminelle unge her får julegaver på skatteborgernes regning.

Institutionen oplyser i et skriftligt svar til BT, at motionsrummet ikke blot anvendes af de indsatte. Det anvendes også dagligt 'af ca. 25 medarbejdere' der også kan komme fra andre institutioner i kommunen, skriver man.

BT har forgæves forsøgt at få institutionenes forstander Hamid Vazin i tale. Kommunens pressechef Flemming Platz har i stedet sendt følgende skriftlige svar fra Hamid Vazin:

»Motionslokalet bruges af omkring 120 mennesker, hvoraf ca. halvdelen er de ansatte på Sønderbro. Der er krav til deres fysiske form. Derudover bruges det også af frivillige fra tilknyttede projekter. Vores strategi er, at aktivitet fremmer læring, og vi ved, at det virker. Idræt er en central inklusionsmetode i arbejdet med de kriminalitetstruede unge, hvilket også bruges målrettet til at skabe alternativer til kriminalitet og misbrug efter endt anbringelse. Derfor bruger vi midlerne til fysiske aktiviteter. Og vi holder selvfølgelig budgetterne,« lyder det skriftlige svar.

I et skriftligt svar fra socialforvaltningens administerende direktør Anette Laigaard er der fuld opbakning til Hamid Vazin.

»Fysisk træning er en af de vigtigste måder at få unge kriminelle til at skifte spor og komme i gang med en sund livsstil, så de kommer videre og forhåbentligt dropper kriminaliteten. Når man er lukket inde, er et løbebånd f.eks. den bedste erstatning for en løbetur. Sønderbro er ifølge loven forpligtet til at tilbyde undervisning og fysisk aktiviteter. Der er særlige krav til kvalitet og typegodkendelse til det udstyr der anskaffes, og prisen ligger inden for rammen af hvad den slags træningsmaskiner koster i dag, når man skal nyetablere et motionsrum.«

 

Men på Christiansborg er socialdemokratiets retsordfører, Trine Bramsen, ikke enig i kommunens betragtninger. Heller ikke selvom, medarbejdere også benytter rummet..

»Jeg er ikke i tvivl om, at det er sundt at dyrke motion. Men jeg synes, det lyder som et urimeligt højt beløb. Og det der provokerer én er jo, at mange folkeskoler kæmper for at få udstyret deres gymnastiklokaler, mens unge kriminelle så kan få sådan noget fint udstyr her. Det synes jeg ikke er rimeligt.«

Hun oplyser, at hendes partifælle justitsminister Mette Frederiksen netop nu er igang med at kulegrave, hvor man bruger for mange penge på aktiviteter til kriminelle. En undersøgelse der er sat i værk på baggrund af flere BT-afsløringer om dykkertyre, skiture og julegaver til kriminelle.

Trine Bramsen siger, at man nu vil tage udgifterne på denne institution ind under undersøgelsen.

»Nu er ministeren allerede ved at kigge på aktiviteter og forbrug, så jeg mener, det giver god mening også at kigge på, om der skal andre retningslinier for, hvad man må bruge på for eksempel gymnastikredskaber og andet udstyr generelt på steder som Sønderbro.«

Også Dansk Folkepartis retsordfører Peter Skaarup er kritisk overfor brugen af skattekroner.

»Som skatteyder føler man sig helt jo helt til grin, når man hører sådan noget her uanset at de så man kommer med forskellige forklaringer. Det vælter jo frem med eksempler på urimelig brug af skattborgernes penge, når man graver lidt i de her steders økonomi,« siger han og understreger, at det er kriminelle unge, vi taler om.

»Det er altså ikke et ferieophold, de er på. De skal mærke konsekvensen af deres handlinger, og jo, det er da fint med motion, men man behøver altså ikke bruge hverken halve hele millioner på det,« siger han.

Netop Peter Skaarup har på baggrund af BTs artikler om aktiviteter under afsoning indkaldt justitsminister Mette Frederiksen i samråd om sagen, hvilket afvikles tirsdag. Han forventer at der nu bliver handlet.

»Det er godt, at regeringen tager afstand fra det her og undersøger det, men det vigtigste må være, at vi nu ser noget konkret handling. At vi fx får et loft over hvor meget man må bruge på de her ting. Så jeg vil selvfølgelig tage den her sag op på samrådet tirsdag, for det virker som om, der skal være meget mere styr på hvad skatteborgernes penge bruges til på de her institutioner.«