Østre Landsret har ikke fundet det bevist, at folk med ulovligt ophold, blev sejlet til Sverige, siger advokat

København. Fire unge er torsdag i Østre Landsret blevet frifundet for at have smuglet flygtninge til Sverige.

Det er en stadfæstelse af byrettens dom fra oktober sidste år, oplyser advokat Bjørn Elmquist. Han har forsvaret to af de tiltalte i retten.

- Retten finder, at der ikke er ført bevis for, at der er tale om folk med ulovligt ophold i Danmark, og på det grundlag kan man ikke dømme i en straffesag. Det er jeg tilfreds med, siger Bjørn Elmquist.

De fire var tiltalt for menneskesmugling. Ifølge anklagemyndigheden skulle de have smuglet flere flygtninge over Øresund i en båd i 2015, da flygtningestrømmen var på sit højeste.

En af de tiltalte, 25-årige Annika Holm Nielsen, der er aktiv i Enhedslisten og Socialistisk Ungdomsfront, var tiltalt for at have smuglet 17 flygtninge over sundet.

Hun stod selv frem i medierne og fortalte, at hun havde hjulpet flygtninge til Sverige.

Men tv-interviews og avisartikler herom er ifølge retten ikke bevis nok. Allerede i byretten skete der frifindelse, fordi politiet ikke havde talt med de personer, som ifølge anklagen var blevet smuglet ind i Sverige.

Hanne Reumert, der er forsvarer for Annika Holm Nielsen, sagde dengang, at hun troede, det hele var et mediestunt for at få taletid til at kritisere den danske udlændingelovgivning.

I byretten kritiserede Annika Holm Nielsen, da hun fik et sidste ord inden domsafsigelsen blandt andet, at udlændingepolitikken gør det muligt at udvise flygtninge til Afghanistan.

- Når man har en udlændingepolitik, som den vi har i Danmark, så giver det mening at sætte fokus på det i pressen. Det har vi så valgt at gøre, sagde Annika Holm Nielsen.

Ud over hende har en 21-årig mand været tiltalt for at have hjulpet med at smugle tre flygtninge, og to andre for at have hjulpet med at bringe en enkelt flygtning til Sverige.

Da de fire blev frifundet i byretten, var en enkelt dommer ikke enig i afgørelsen, men dommen i landsretten skete i enighed, oplyser Bjørn Elmquist.

/ritzau/