Efterforsker i Skat var upassende i retten. Klistrede frækt billede af modellen, Camilla Vest, på sagsmappen.

Skat angribes nu for bevidst at ville 'krænke' og intimidere fotomodellen Camilla Vest, der er hovedperson i én af nyere tids mest spektakulære skattesager.

Hun blev først dømt for skattesvig, idømt fængsel og millionbøde, men senere frikendt.

Den ledende efterforsker fra Skat, der havde ansvaret for skattesagen mod Camilla Vest og hendes mand, havde på internettet fundet et frækt billede af modellen, som han under efterforskningen printede ud og påførte Skats mappe med papirer om sagen. Mappen blev derefter af Skat vist til Camilla Vest.

Det fortæller fotomodellen selv.

Hun siger, at oplevelsen var 'kolossalt krænkende' og hendes tanke var, at det skete for at ryste hende og sende et signal om, at hun bare var 'ingenting.'

Camilla Vest fortæller, at hun blev præsenteret for billedet under den første afhøring om sagen, der fandt sted i oktober 2008 hos Bagmandspolitiet i København, hvor efterforskeren fra Skat var til stede.

- Jeg havde aldrig prøvet sådan noget før og var - undskyld udtrykket - simpelthen ved at skide i bukserne. Overfor mig sad manden fra Skat med sin mappe, hvor han så havde udvalgt et rigtigt babe-billede af mig. Det var så krænkende. Jeg opfattede det som om, at han blottede mig ... at jeg skulle klædes af. At nu var der ingenting tilbage. Det var som om, at han ved at vælge det billede, ville sige, se, hvad jeg har på dig; du er ingenting, du er bare en fotomodel, siger Camilla Vest.

Hun fortsætter:

- Hvorfor skulle han lige vælge det billede. Kunne han ikke have valgt ét af mig i jeans og t-shirt? Hvorfor skulle der overhovedet være et billede på den mappe, spørger hun.

Billedet er fra 2000 og stammer fra det amerikanske magasin 'Men’s Journal', men blev senere solgt til og trykt i det danske mandemagasin M.

Krænkende og nidkært

Camilla Vest og hendes mand blev i november 2011 idømt en bøde på 6,6 millioner og hver ét år og ni måneders fængsel for skattesvig af særlig grov karakter efter en tre år lang sag, hvor Skat og politiet gennemførte ransagninger, gennemgik mails, kontoudtog og telefonopkald i tusindvis.

Vest fortæller i et interview i dagens udgave af BT, at hun oplevede forløbet som krænkende og nidkært, og at det virkede som om, at især Skat var meget optaget af at få Vest dømt, fordi hun ville være et enestående trofæ i Skats højtprofilerede kamp mod det, Skat så som velhavende udlandsdanskere, der snyder fællesskabet.

Hun mener, at Skat optrådte ubehageligt, blandt andet blev hun længe afhørt om sit ordvalg i beslaglagte mails, Skat og politiet ville bruge som bevis på, at hun, der boede i USA, i virkeligheden opholdt sig det meste af tiden i Danmark og derfor skulle betale skat her:

- De sad med mails, hvor jeg havde skrevet til min mand, at jeg glædede mig til at komme 'hjem' til Danmark for at være sammen med ham. Og så kørte de rundt i, at jeg havde skrevet 'hjem'. Mente jeg, at Danmark var mit 'hjem', boede jeg i virkeligheden i Danmark, siden jeg brugte det ord? Jeg prøvede at forklare, at det bare var en talemåde, jeg boede ikke i Danmark, men Danmark var jo mit hjemland, forklarer hun.

- Jeg følte mig chikaneret, det var som om, at de bevidst ville gøre os bange.

Skulle vise sig for sønnen

Camilla Vests advokat, Anders K. Németh, genkender billedet og fortæller, at Skats chefefterforsker - ham med det vovede billede - også flere gange tog sin 16-20-årige søn med i Østre Landsret, hvor ankesagen mod parret blev behandlet.

Camilla Vest oplevede det som om, at sønnen skulle se, hvor dygtig far var.

Også advokat Németh havde indtryk af, at Skat var meget optaget af, at Camilla Vest blev dømt.

- Dette billede blev ikke ligefrem svækket af, at Skat fandt det fornødent at møde med fem mand til domsafsigelsen i ankesagen, alle med forventningens glæde lysende ud af ansigterne, siger Anders K. Németh.

Camilla Vest og hendes mand blev imidlertid i Østre Landsret - det var i november 2012 - frikendt, og den øverste myndighed på skatteområdet, Landsskatteretten, besluttede i februar for første gang i rettens historie at omgøre sin egen kendelse.

Vest, der tidligere af Landsskatteretten var blevet erklæret skattepligtig, fik omstødt den beslutning og fik godt 6,5 millioner kroner tilbage.

Pure frifundet

Både Østre Landsret og Landsskatterettens fuldstændige frifindelse af Camilla Vest og hendes mand begrundes med, at Helle Thorning-Schmidts ægtefælle, briten Stephen Kinnock, af Skat København i september 2010 blev frifundet for skattepligt, selv om han opholdt sig op imod halvdelen af året hos sin familie i deres fælles hus i Danmark og - i begrænset omfang - udførte arbejde her.

Skat København mente ikke, at det udløste skattepligt, at Kinnock to gange i 2009 og to gange 2010 udførte arbejde her, og at han sporadisk besvarede mails og telefon.

Sagen var bare, at den bærende præmis for at erklære Camilla Vest skattepligtig var, at hun fire gange på tre dage i 2000 havde løst modelopgaver i Danmark, hvilket udløste øjeblikkelig skattepligt. Og da Camilla Vest alligevel i årene, der fulgte, ikke havde opgivet nogen skattepligtig indkomst, havde hun ifølge Skat og politiet haft til hensigt at begå skattesvig.

Østre Landsret mente imidlertid, at forskellen på de to sager var så små, at Vest ikke kunne dømmes. SKAT har ikke ønsket at kommentere sagen.

LÆS MEGET MERE OM SAGEN I BT SØNDAG