Eksperter afviser politiets konklusion

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Flere førende læger rejser nu kritik af Midt – og Vestjyllands Politis arbejde i sagen om den 29-årige Stanley Bengtsens død i Lemvig i 2008.

Ifølge politiet begik den unge tømrer selvmord ved først at kastrere sig selv delvist for derefter at skære halsen over på sig selv med 12 snit, inden han dolkede sig selv i lungen, trak kniven ud og stak den tilbage i brystet, hvor den ramte hjertet.

LÆS MERE:

Det er ganske enkelt ikke muligt, mener blandt andre Matthias Okoye, der er tidligere chefretsmediciner i USAs hovedstad, Washington DC, og i dag underviser i retsmedicin på flere ansete amerikanske universiteter.

Ekstremt smertefuldt


- Det kræver meget stor kraft både at påføre skaderne i halsen og i brystet. Og en kastration er ekstremt smertefuld. Samtidig er hver af de enkelte skader meget alvorlig.

- Jeg tror ganske enkelt ikke på, at nogen person er i stand til at gennemføre sådan et selvmord, fordi de første skader svækker vedkommende for meget til at fortsætte, siger Matthias Okoye, der ofte fungerer som uvildigt ekspertvidne ved retssager i hele verden.

Derfor mener han, at sagen burde være behandlet og efterforsket som et drab. Noget,der kun skete delvist.

Stanley Bengtsens 26-årige samlever J.B. blev få timer efter dødsfaldet anholdt og sigtet for drab, men samtidig fi k de pårørende ifølge egen forklaring at vide, at det 29-årige offer havde taget sit eget liv.

LÆS OGSÅ: 

Den følgende eftermiddag landede pilen endeligt på selvmord, da en obduktionsrapport skrevet af en politikommissær konkluderede, at dette var den eneste sandsynlige forklaring på dødsfaldet.

Efterforskningen blev dermed indstillet efter mindre end et døgn, og J.B. blev løsladt, mens en række sikrede spor blev destrueret uden undersøgelse. Matthias Okoye betegner imidlertid politiets vurdering af skaderne på liget som ’absurd’.

B.T. har fået aktindsigt i den oprindelige, videnskabelige erklæring fra obduktionen af Stanley Bengtsen, og her konkluderer vicestatsobducent Jytte Banner modsat politiet, at det trods mulige selvmordstegn ikke er muligt at fastslå, om de mange knivstik og snit er påført af Stanley Bengtsen selv eller af en anden person.

Fra venstre mod højre



Som en detalje fremhæves det, at snittene i halsen formodentlig er påført fra venstre mod højre. Dette kan tale mod selvmord, da Stanley Bengtsen var venstrehåndet og dermed enten skulle have skubbet kniven over halsen eller have brugt sin sekundære hånd.

På B.T.s foranledning er den videnskabelige obduktionserklæring blevet gennemgået af Jørn Simonsen, der er pensioneret professor i retsmedicin og i mange år var formand for Retslægerådet, som er den højeste danske myndighed på området.

Han er enig i erklæringens konklusion om, at der ikke er entydige retsmedicinske beviser på selvmord, som politiet ellers vurderer i sin egen rapport fra undersøgelsen af liget.

Stanley Bengtsen var mangeårig misbruger af hash og diagnosticeret skizofren. Samtidig havde han knap halvandet år inden sin død været indlagt til psykiatrisk behandling efter et formodet selvmordsforsøg.

En anonym kilde hos Midt- og Vestjyllands Politi fortæller, at dette var en stærkt medvirkende årsag til beslutningen om at henlægge dødsfaldet som selvmord og løslade samleveren J.B. efter mindre end et døgn trods flere spor, der pegede på, at der kunne være tale om et drab.

- Han må have været psykotisk, lyder en forklaring på, at den spinkle, 29-årige mand skulle være i stand til at påføre sig selv de voldsomme skader uden at besvime eller gå i chok undervejs. En forklaring, som dog afvises af Matthias Okoye.

Påvirket af hash



Den 29-årige mand var ved sin død påvirket af stoffet THC, som findes i hash. Det støtter en forklaring fra J.B. om, at hun og Stanley Bengtsen delte to piber hash, kort inden han døde . Men heller ikke dét kan forklare politiets teori om, at den unge mand trods en delvis kastration og overskåren hals var i stand til selv at dolke sig to gange i brystet. Det vurderer Henrik Rindom, der er blandt Danmarks førende eksperter i misbrug og speciallæge i psykiatri.

- Det virker ganske enkelt umuligt at gøre de ting ved sig selv. Også selv om man er påvirket af hash, siger han.