Det var særdeles uplanlagt, da en nu 39-årig plastikkirurg Filipe Carlos Warberg De Medeiros i 2010 gjorde en kvinde gravid. Lægen gjorde alt for at fralægge sig ansvaret og undgå faderskabet. Han forsøgte først at true kvinden til at opgive at gøre ham til far, og da det ikke virkede tyede han ifølge anklagemyndigheden til løgn og DNA-fup.

Lægen og to af hans lægevenner er tiltalt for fusk i forhold til den dna-prøve, der skulle fastslå faderskabet endegyldigt. De sidder netop nu i Retten i Lyngby, hvor sagen rulles ud.

Den 39-årige læge arbejder til daglig som plastikkirurg, men har tidligere arbejdet på Sygehus Nord i Køge, Herlev Hospital og Rigshospitalets afdeling for brandsår. Han har mødt de to medtiltalte på sine tidligere arbejdspladser.

I 2010 var den 39-årige i et fast kæresteforhold, men ved siden af så han en kvinde, som han tidligere havde haft et løst forhold til. I retten forklarede han, at han havde talt sin kæreste fra at de skulle have børn. Det var derfor ekstra uheldigt, da den kvinde han havde hygget sig med på sidelinjen, ringede og sagde, at hun var gravid.

- Jeg hører om hendes graviditet, da hun ringer til mig. Det var forud for abort-grænsen på 12 uger. Jeg blev overrasket, da hun havde fortalt, at hun var steril, sagde lægen i retten.

Han forklarede, at han forsøgte at overtale hende til ikke at få barnet.

- Hun gjorde mig ret hurtigt klart, at hun ønskede at få barnet, hvilket jeg forsøgte at tale hende fra. Jeg gjorde det klart, at givet hendes alder havde hun en forhøjet risiko for at få et misdannet barn. Det kan måske opfattes som en trussel, men det er jo en kendsgerning.

Lægen forklarede i retten, at han havde mistanke om, at en anden kunne være far til barnet. Han undlod dog systematisk at få foretaget den DNA-prøve, der kunne afsløre ham som faren.

- Jeg fik angstanfald hver gang jeg forsøgte at få taget de her prøver, forklarer han fra vidneskranken.

I stedet for at tage prøven oplyste han til Retten på Frederiksberg, at han skulle i et seks ugers behandlingsforløb, men det var løgn, erkendte han onsdag.

For at bakke sin historie op, fik han en lægeerklæring af sin  lægeven.

- Det foregik på en parkeringsplads foran sygehuset i Gentofte. Jeg havde givet ham et kort rids over telefonen på forhånd om, hvordan situationen var. At jeg havde det ad helvede til og havde de her angst-anfald, forklarede Medieros i retten.

Fortalte du ham, at det drejede sig om en lægeerklæring for at udsætte en prøvetagning til en fadeskabssag?, spørger anklager Jakob Buch-Jepsen:

- Ja. Der findes myriader af attester, som skal bruges i forskellige situationer, så derfor fortalte jeg ham det. Jeg kan ikke huske eksakt, hvad jeg fortalte ham. Jeg fortalte ham ikke, at jeg ikke var interesseret i at vedkende mig faderskabet.

Senere udfærdigede en anden lægeven på Herlev Hospital, Mozammil Iqbal, en falsk DNA-prøve, der fastslog, at Medieros ikke var faren. I retten hævdede Medeiros, at han ikke vidste, at prøven var falsk.

- Jeg ved ikke, hvis dna det var. Jeg troede, at det var mit, sagde han.

Planen lykkedes i første omgang i retten, men den enlige mor fastholdt, at kun den pågældende læge kunne være faderen, da hun ikke havde haft sex med andre i undfangelsesperioden. Derfor ankede hun afgørelsen fra Retten på Frederiksberg til Østre Landsret, hvor man vurderede, at faderskabstesten skulle gennemgås for fejl.

Kort efter rullede lavinen.

De tre læger er tiltalt for ialt seks paragraffer i straffeloven, her i blandt §279 og §23 der omhandler forsøg på bedrageri og medvirken hertil, §175 der forbyder læger og sundhedspersonale at afgive falsk lægeerklæring i retsforhold, §155 om misbrug af en offentlige stilling og § 163 og § 158 om afgivelse af falsk erklæring i retsforhold.

De to lægevenner risikerer at miste retten til at arbejde som læger.

Alle tre læger nægter sig skyldige.

Der ventes at falde dom 6. oktober.

BT dækkede retssagen live hele dagen. Læs elelr genlæs hele livedækningen her:

(Hvis du læser med fra mobilen - klik her for at læse med i livebloggen)