Ti dansk-kurdiske mænd blev frikendt for at yde økonomisk støtte til organisationen PKK, som Danmark nu står side om side med i kampen mod Islamisk Stat i Irak og Syrien. Enhedslisten kræver PKK fjernet fra EUs terrorliste.

Den hidtil største sag om omfattende terrorfinansiering i Danmark faldt onsdag til jorden. Det skete, da Københavns Byret under stor mediebevågenhed frikendte ti dansk-kurdiske mænd.

De stod tiltalt for terrorstøtte ved at kanalisere i omegnen af 140 millioner kroner til organisationen PKK (Kurdistans Arbejderparti), der af USA, EU og Danmark betegnes som en terrororganisation.

Byretten mener dog fortsat, at PKK er en egentlig terrororganisation, der i »alvorlig grad« søger at skræmme den tyrkiske befolkning med terror.

En enkelt af de ti blev kendt skyldig i andre forhold, men det er ikke lykkedes anklagemyndigheden at bevise, at mændene - der i dag er mellem 29 og 73 år - havde forbindelse til PKK. Ej heller at de havde kendskab til, at pengene endte hos PKK.

»Det er rigtig positivt,« udbrød en pårørende, da kendelsen blev læst op i det fyldte retslokale. Københavns Politi var mødt talstærkt op, og alle tilstedeværende blev kropsvisiteret og fik noteret navn og CPR-nummer.

Retssagen udspringer af sagen om TV-stationen ROJ TV, der i februar i år mistede sendetilladelsen i Danmark, efter at Højesteret kendte stationen skyldig i at støtte PKK. Og selv om de ti kurdere var tiltalt for at have overført penge til netop ROJ TV, var sagens udfald forventet, mener en af forsvarerne, advokat Bjørn Elmquist:

»Jeg har hele tiden haft en tydelig fornemmelse af, at uanset ROJ-dommen var man her kommet for langt ud i yderste led. Og den måde, man satte lighedstegn mellem al kurdisk og PKK, burde ikke holde i byretten - og det har det så heller ikke gjort,« siger han.

Bjørn Elmquist peger på, at »enhver terrorsag er politisk«, og særligt denne sag har geopolitisk stor betydning, da Tyrkiet i mellemtiden uden nogen forklaring har løsladt den formodede gerningsmand bag attentatforsøget på Lars Hedegaard.

Samtidig har Folketinget i august besluttet, at Danmark skal deltage i kampen mod Islamisk Stat, og Danmark er således allieret med PKK, der ligeledes bekæmper den ekstremistiske organisation.

Daniella Kuzmanovic, der er lektor ved Københavns Universitet og ekspert i tyrkiske forhold, fremhæver, at den tyrkiske regering har fulgt sagen om ROJ TV tæt, og at onsdagens sag om terrorstøtte »uden tvivl også er under deres radar«.

»Dommen kommer i en situation, hvor konfrontationerne, spændingerne og polariseringen imellem den tyrkiske stat og PKK er tilbage for fuld styrke,« siger lektoren, der har afgivet forklaring som ekspertvidne to gange under sagen, som har krævet flere end 60 retsmøder det seneste år.

Dommen får Enhedslisten til at opfordre til en revidering af terrorloven, fordi den i partiets øjne opererer med et »alt for bredt terrorbegreb«. Enhedslisten vil desuden tage PKK af terrorlisten.

»Var de tiltalte i denne sag ikke blevet frikendt på bevisets stilling, ville de være blevet sendt i fængsel for muligvis at sende penge samme sted hen, som det danske Folketing med åbne øjne sender våben til. Det er absurd, at vi har en retsstilling, hvor man kan komme i fængsel for at hjælpe humanitært der, hvor Folketinget sender tonsvis af våben til,« siger retsordfører Pernille Skipper (Ø).

Anklagemyndigheden har nu fjorten dage til at overveje, om man vil anke sagen.