Ved du noget om sagen? Så hører BT meget gerne fra dig. Send en mail til 1929@bt.dk eller skriv en besked til os her på Facebook.

Et lille lokalsamfund i Ulstrup syd for Randers er ramt en voldsom tragedie, da to voksne og fire børn er fundet døde i et parcelhus.

Det kom frem mandag, at de seks personer var afgået ved døden i et hus i den lille jyske by. Dødsårsagen er endnu ikke meldt ud af politiet.

I en by med kun 2.000 indbyggere vil mange i lokalsamfundet være berørte af de frygtelige dødsfald, og det gælder særligt byens yngste beboere, da fire af de døde var børn.

Ifølge Henrik Lyng, der er krisepsykolog ved Center for Beredskabspsykologi, kan der godt gå noget tid, før det går op for folk, hvad der egentlig er sket.

»Til at begynde med er det helt almindeligt at se chokreaktioner, og det er helt almindeligt og normalt, når man får noget så voldsomt at vide, at man svært ved at forstå det og tage det ind, for vi er udstyret med nogle chokmekanismer, hvor vi dealer med det lidt ad gangen, og der går lidt, før man begynder at erkende, hvad der er sket,« siger Henrik Lyng, der netop bliver kaldt ud til episoder som den i Østjylland.

Både kommunen og skolen har meldt ud, at der vil være kriseberedskab til stede på blandt andet Ulstrup Skole, som er den lokale skole. Det betyder ifølge psykologen typisk, at der vil komme krisepsykologer ud for at tale med børnene og instruere ledelse og lærere i, hvordan de håndterer chokket og sorgen.

Politiet fandt mandag seks døde mennesker i et hus på Amstrup Bakke syd for Ulstrup.De døde var to voksne og fire børn.. (Foto: Bo Amstrup/Scanpix 2017)
Politiet fandt mandag seks døde mennesker i et hus på Amstrup Bakke syd for Ulstrup.De døde var to voksne og fire børn.. (Foto: Bo Amstrup/Scanpix 2017) Foto: Bo Amstrup
Vis mere

På netop Ulstrup Skole kan et eller flere af de fire børn meget vel have gået i skole, og derfor skal der også være særligt fokus på børnene her, forklarer krisepsykologen.

»Der er jo masser af børn, som kender de her fire børn og deres familier, og der skal selvfølgelig tages et ekstra stort hensyn til børnene. De almindelige reaktioner er, at de er chokerede og handlingslammede, og nogle vil have svært ved at tro på det. Det tager noget tid at erkende det. Så kommer der mere almindelige krisereaktioner, at folk tydeligvis er kede af det, at de har brug for at tale meget om det, har mange spørgsmål, at de kan have svært ved at passe deres skole.«

Ved du noget om sagen? Så hører BT meget gerne fra dig. Send en mail til 1929@bt.dk eller skriv en besked til os her på Facebook.

De fleste skoler har et krisepsykologisk beredskab, hvor der kommer krisepsykologer meget hurtigt ud på skolen, men det er også vigtigt, at lærerne, pædagogerne og forældrene rummer børnenes reaktioner, som kan være vidt forskellige.

Og her gælder mange af de samme reaktionsmønstre for både børn og voksne i lokalsamfundet.

»Nogle reagerer meget voldsomt, nogle reagerer meget fattet, og nogle reagerer faktisk ikke. Vi har krisepsykologer, der kommer ud til overlevende ved flystyrt, og så står der to og siger, at de slet ikke har behov for at tale med en psykolog. Det er også okay, for mennesker er meget forskelligt bygget og har behov for forskellige måder at reagere på. Alt skal kunne rummes.«

Men han peger også på, at lige meget hvad der er årsag til de tragiske dødsfald, så er der én ting, vi ikke behøver at forstå.

»Det er vigtigere at kunne rumme vores reaktioner end at kunne forstå, hvorfor det er sket. Vi skal aldrig forsøge at acceptere, at folk kommer til skade ved enten ulykker eller forbrydelser, men det er en rigtig god tilgang at forsøge at forstå, hvorfor vi reagerer, som vi gør, for alle reaktioner er normale.«