Ordensmagtens brug af voldelige magtmidler som skydevåben, stave og bidende hunde er dalende. Især pebersprayen kommer sjældnere i brug.

Når politiet skal dæmpe en uregerlig ballademager eller stoppe en voldsmand, er pebersprayen et vigtigt redskab. Men betjentene tager stadig sjældnere den sviende spray i brug.

En ny opgørelse fra Rigspolitiet viser, at dansk politi brugte peberspray 810 gange i 2014. Det er mere end 300 gange færre end året før, og en halvering i forhold til 2011.

Ifølge politiinspektør Michael Engell Olsen fra Rigspolitiet skyldes udviklingen, at pebersprayen virker afskrækkende på de kriminelle.

»Vi har flere år i træk oplevet, at der bruges mindre peberspray. Vi tror, at uromagerne er blevet bevidste om, hvordan peberspray virker, så vi behøver ikke længere bruge den for at dæmpe dem. Det er godt for både borgerne og politifolkene. Vi ønsker selvsagt kun at bruge det, når det er nødvendigt,« siger han i en pressemeddelelse.

Pebersprayen blev indført politiet i 2008, og ifølge Michael Engell Olsen er man meget opmærksom på, hvordan den bruges i hverdagen.

»Det er noget, vi har haft stort fokus på, både lokalt og nationalt. Vi har løbende drøftet det med medarbejderne for netop at sikre os, at vi kun bruger pebersprayen i de situationer, hvor det er den bedste løsning,« siger politiinspektøren.

Peber er ikke det eneste magtmiddel, som politiet benytter sig sjældnere af. I 2014 er brugen af både stav, skydevåben, hund og gas faldet i forhold i året før.