Anholdelsen af en nu 31-årig sygeplejerske for at slå flere patienter ihjel sendte i marts chokbølger gennem Nykøbing Falster Sygehus.
Men siden har det vist sig, at i hvert fald en oversygeplejerske på hendes daværende afdeling ifølge flere ansatte allerede i 2012 blev gjort bekendt med, at flere kolleger mistænkte den samme sygeplejerske for direkte at slå patienter ihjel.


Det er blevet dokumenteret drypvis igennem 2015, når skiftende anklagere fra Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi med fire ugers mellemrum har været nødt til i retten at forklare om mistankegrundlaget mod den fængslede sygeplejerske.

I begyndelsen havde politiet held til at hemmeligholde efterforskningen fuldstændig, men undervejs tvang Østre Landsret byretten i Nykøbing til at lempe lidt på hemmelighedskræmmeriet.

På den baggrund er bt.dk i stand til at sammenstykke en del af de forklaringer, som sygeplejerskens kolleger er kommet med under politiets afhøringer.



Hendes kolleger undrede sig i stigende grad over, at der så ofre indtraf dramatiske hjertestop, når hun var på vagt. En overgang blev særligt dramatiske vagter med fatale hjertestop ligefrem opkaldt efter den 31-åriges sygeplejerskes fornavn, som det er forbudt at nævne offentligt på grund af navneforbud.

Under sagen er det også kommet frem, at hendes afdeling på et tidspunkt ligefrem løb tør for de særlige tå-sedler, der blev sat om storetåen på en afdød patient. Et motiv som det i øvrigt har vist sig under efterforskningen, at den 31-årige uden tjenstlig grund har sendt privat på et mobilfoto til en kollega. Ligesom hun på et tidspunkt har skrevet i en sms til en kollega: "Jeg har lige taget livet af én." Angiveligt også kun for sjov.

Flere af sygeplejerskerne har under afhøringer hos politiet forklaret, at de allerede omkring 2012  luftede deres mistanke for afdelingens oversygeplejerske, men tilsyneladende uden nogen effekt.



På et tidspunkt blev der godt nok arrangeret en temadag med en tilkaldt psykolog om arbejdsdagen på den urolige afdeling med de mange dødsfald. Her deltog den nu mord-tiltalte sygeplejerske ikke, og først da hun skiftede til en anden afdeling, faldt der ifølge kollegernes forklaringer til politiet nærmest fra den ene dag til den anden "en velsignet ro over afdelingen" og stimen af hjertestop med dødelig udgang stoppede.

En daværende kollega, der arbejdede sammen med hende til 2012, har ligefrem forklaret politiet, at sygeplejersken efter hans vurdering opfattede afdelingens patientforløb som "små trofæer".
"Hun kunne forudsige, hvem der ville få det dårligt. Der gik mange rygter om hende, for det var underligt, at hun så ofte havde patienter, der blev dårlige om natten på hendes vagter, hvorefter de blev stabile i løbet af dagvagten," har han forklaret til politiet.

En anden mandlig kollega har under sin afhøring forklaret, at han til en anden sygeplejerske luftede mistanken om, at de nu fængslede kvinde slog patienter ihjel, fordi der døde så uforholdsvis mange på hendes vagter. "Det var typisk noget med hjertet. Hun gik op i hjerteproblematik, og kunne godt lidt at fremhæve sig selv," har han forklaret.



En tredje kvindelig kollega har under sin afhøring hos politiet oplyst, at der aldrig var rolige vagter sammen med den nu fængslede. Derfor havde hun ikke lyst til at have vagter sammen med hende. Og efter fundet af to mistænkelige sprøjter i et medicinrum, gik hun sammen med en kollega til afdelingssygeplejersken. Hun mente dog ikke, at der kunne gøres noget ved deres mistanke.

En fjerde kollega på den daværende afdeling 130 undrede sig over, at den medicinske afdeling ligefrem oplevede flere hjertestop end hjerteafdelingen gjorde. Det havde han drøftet med en kollega, der anbefalede ham at gå til afdelingens overlæge for at få gjort noget ved mistanken.

En femte kollega valgte at lette sit hjerte over for afdelingssygeplejersken. Denne kollega blev angiveligt bedt om at holde mistanken for sig selv, selv om hun forklarede, at hun var begyndt at møde ind på sin vagt 20 minutter tidligere end aftalt for at tjekke, om patienterne trak vejret. Derfor blev hun kaldt "hønemor". Hun har fortalt politiet, at hun brød sammen efter samtalen med afdelingssygeplejersken.

Denne kollega iværksatte sammen med en kollega ligefrem på et tidspunkt en privat optælling i afdelingens såkaldte "morsbog" over døde patienter, for at finde ud af hvor mange den nu fængslede sygeplejerske havde været med til at "ordne" efter døden. Det drejede sig om 22 på halvandet år. Det har hun betegnet som et “meget stort antal for en sygeplejerske at være med til at ordne”.

Også en af sygehusets overlæger har under en afhøring fortalt politiet, at hun kunne komme i tanke om tre-fire patientforløb, hvor patienter fra den nu fængslede sygeplejerskes afdeling tidligere havde vist sig at have fået uforholdsmæssigt store doser medicin. Derfor havde hun spurgt en anden læge: "Hvad har de gang i deroppe?".



En anden overlæge mener at kunne huske, at der på et tidspunkt blev iværksat en undersøgelse af afdelingen, og yderligere en ansat på sygehuset tog kontakt til afdelingen, efter at en patient havde fået en "helt ekstrem overdosering".
"Man sporede også i flere tilfælde morfin hos patienter, der ikke skulle have fået det," har dette vidne fortalt politiet.

En sjette kollega, der havde vagter med den nu fængslede sygeplejerske, følte det så belastende med de mange dødelige hjertestop, at det næsten blev for hårdt at arbejde på afdelingen. Hun følte ikke, at afdelingssygeplejersken havde gjort særlig meget ved den mistanke, som flere kolleger havde haft til den nu tiltalte.

En syvende ansat på afdelingen fandt omstændighederne omkring de mange dødsfald så påfaldende, at hun fortalte sin mand om mistanken til den nu 31-årige sygeplejerske.

De mange forudgående mistanker til den nu tiltalte, som ifølge bt.dks sammentælling mindst er blevet nævnt af 15 forskellige ansatte på Nykøbing Falster Sygehus under politiafhøringer, tog særlig fart efter det patientdrab, der ifølge politiet fandt sted i marts 2012 på den medicinske afdeling 130.

Her døde den 72-årige Arne Herskov den 4. marts efter at have fået hjertestop. Han skulle ellers have været udskrevet dagen efter. Det var den nu tiltalte  sygeplejerske, der fandt patienten med hjertestop kl. 09.39 og begyndte at give hjertemassage.



Patienten erklæres død samme aften kl. 21.30, og lige før midnat anmelder hospitalet det mistænkelige dødsfald til politiet, fordi der findes spor af injektioner svarende til fem ampuller morfin og én ampul stesolid i hans blod.

Dagen efter blev den nu 31-årige sygeplejerske afhørt af politiet ligesom andre ansatte på afdelingen. Hun afviste at have givet patienten nogen injektion, og ingen personer blev i 2012 formelt sigtet for drabet.

Først efter nogle måneders varetægtsfængsling i 2015 for drabene og et drabsforsøg på den famøse nattevagt mellem 28. februar og 1. marts, blev den 31-årige sygeplejerske også sigtet for morfindrabet fra 2012, som hun nu også er blevet tiltalt for.

Samlet er hun blevet  tiltalt for tre drab og et drabsforsøg på patienter, men nægter sig skyldig i det hele. Nævningesagen mod sygeplejersken begynder 11. marts og der er afsat 30 retsdage til sagen, hvor der ventes dom i slutningen af juni.