Selv om man er sygeplejerske, kan man godt have bedre forstand på patienterne end lægerne.

Det synes ifølge flere kolleger at have været tankegangen hos den 31-årige sygeplejerske fra Nykøbing Falster Sygehus, der siden marts har siddet varetægtsfængslet for flere drab og drabsforsøg på patienter.

På de to afdelinger på sygehuset i Nykøbing Falster, hvor hun havde arbejdet siden 2009, var hun af sine kolleger kendt som en meget selvbevidst og handlekraftig kvinde, der ikke var bleg for at tage styringen, når der indtraf en livstruende situation hos en patient. Og det gjorde der påfaldende ofte, når hun var på vagt.



Selv på den famøse nattevagt fra kl. 19.00 den 28. februar til kl. 07.00 den 1. marts i år på akutafdelingen, hvor hun ifølge politiet dræbte tre patienter og en fjerde patient kun på et hængende hår blev genoplivet, nåede hun også tidligt på aftenen at være i konflikt med den vagthavende læge på afdelingen - den såkaldte mellemvagt.

Ifølge det materiale, som politiets anklager har lagt frem i retten under varetægtsfængslingerne af sygeplejersken, havde hun omkring kl. 20.45 den pågældende aften en "skarp dialog med en mellemvagt", fordi hun fandt det uforsvarligt at beholde en bestemt patient på akutafdelingen. Derfor blev der bestilt nye blodprøver af patienten.

Denne patient var den 73-årige Maggi Margrethe Rasmussen, som den 31-årige sygeplejerske ifølge politiet senere på natten forsøgte at dræbe.

Under afhøringer har kolleger fortalt politiet, at sygeplejersken generelt tilsyneladende mente, at hun ikke sjældent vidste bedre besked med patienterne end lægerne. En mandlig sygeplejerske, der indtil 2012 havde arbejdet sammen med hende, har under en afhøring oplyst, at  "knivene ikke længere var fremme", efter at hun forlod afdelingen. "Hun promoverede sig selv og nedgjorde andre," har han forklaret.



En anden kollega har fortalt politiet, at sygeplejersken "var en type, der aldrig lagde skjul på, at hun altid havde de dårligste patienter". Og hun kunne nogle gange endda forudsige, hvilke patienter der ville få det dårligt.

Den 31-årige sygeplejerske har under et enkelt af sagens retsmøder kortvarigt taget ordet selv i et forgæves forsøg på at overbevise dommeren om, at hun skulle løslades:

»At blive beskyldt for noget, man ikke har gjort, er ekstremt byrdefuldt. Der går en masse rygter om alt muligt, og mit liv er blevet revet i stykker. Også min familie lider meget, ikke mindst min syv-årige datter, der er utrolig påvirket,« lød det i august fra sygeplejersken, der læste op i retten fra en lille lap papir.

Netop den lille datter er også indirekte blevet et element i sagen. Dels fordi hendes far ikke længere synes, at pigen skal besøge sin mor i arresten. Og dels fordi sygeplejersken under sin varetægtsfængsling også er blevet sigtet for på hensynsløs måde at have voldt nærliggende fare for datterens liv eller førlighed ved at give den syv-årige pige det vanedannende sovemedicin Zopiklon.

Statsadvokaten har dog besluttet, at sygeplejersken »kun« skal tiltales for at have overtrådt lov om autorisation af sundhedspersonale ved at give datteren sovemidlet i hjemmet uden at det var ordineret af en læge. Der blev fundet spor af sovemidlet i en hårprøve fra datteren, selv om det ifølge læger kun bør anvendes kortvarigt af voksne, da der er stor risiko for tilvænning og afhængighed af sovemidlet.

Retskemiske analyser af prøver fra sygeplejerskens eget hår har ifølge politiet også vist, at hun under sit ophold i arresten har indtaget to antipsykotiske medikamenter. Piller som hun ikke på legal vis har fået ordineret af en læge og som er omfattet af loven om euforiserende stoffer. Analyserne af hendes hår viste også, at hun i månederne op til sin anholdelse har taget en række tunge medikamenter, der normalt kræver lægelig ordination - typisk fra psykiatere.

Den 31-årige sygeplejerske nægter sig skyldig i alle anklager. Ifølge hendes forsvarer, advokat Jørgen Lange, er hun blevet offer for intriger og giftig sladder på de afdelinger, hvor hun har været ansat.