Københavns Politi rammes nu af alvorlige beskyldninger om vold, seksuelle overgreb og magtmisbrug, angiveligt begået af en mindre gruppe betjente med tilknytning til Station City på Vesterbro i København og politiets særlige bandeenhed, der bekæmper kriminalitet blandt rockere og indvandrergrupper.

Samtidig hævdes det, at politifolkenes egne fagforening, Politiforbundet, og forbundets faste advokat, Torben Koch, direkte har medvirket til at skjule sandheden om politifolks overgreb.

Højst usædvanligt fremsættes anklagerne af den 50-årige politiassistent Mikael Jakobsen, der gennem mere end 25 år har gjort tjeneste i Københavns Politi.

Mikael Jakobsen blev 25. september 2009 slået ned sent på natten under en bytur med fem kolleger fra Københavns Politi. Jakobsen blev forvekslet med én af sine kolleger, der kort forinden havde taget en kvinde på brysterne udenfor en bar på Vesterbro, og overfaldet skete som hævn for det seksuelle overgreb. Desuden skulle Mikael Jakobsens kolleger også have sparket en afrikansk narkohandler i hovedet samt kaldt en dørmand for en 'svans'.

Men forud for de senere afhøringer i sagen blev politiassistent Mikael Jakobsen to gange opfordret til at lyve om sagens rette sammenhæng og ikke fortælle, at én af hans kolleger havde taget en kvinde på brysterne. Dette skulle dels ske for at beskytte den kollega, der havde begået det seksuelle overgreb, dels for at beskytte Københavns Politis omdømme.

Ved du noget eller har du video eller billeder, så tip BT på mtm@bt.dk

Opfordringerne til at lyve om sagens rette sammenhæng kom fra to yderst centrale personer: Den nuværende formand for Politiforbundets største kreds, Københavns Politiforening - Michael Bergman Møller - og Politiforbundets faste advokat, Torben Koch fra advokatfirmaet Koch Christensen i København.

Politiassistent Mikael Jakobsen erkender og fortryder i dag, at han to gange løj for at beskytte sine kolleger.

Skulle lyve om brysterne

Jakobsen fortæller, at han kort før han første gang skulle afhøres om overfaldet på ham den 29. september 2009, fire dage efter overfaldet, mødte op på Michael Bergmann Møllers - daværende tillidsmand på Station City og nuværende formand for Københavns Politiforening - kontor på Station City, lokalpolitistationen på Vesterbro i København.

Under mødet opfordrede tillidsmanden Mikael Jakobsen til ikke at fortælle, at en kollega havde taget kvinden på brysterne, og han ønskede også, at Mikael Jakobsen skulle anmelde overfaldet som en arbejdsskade og i strid med sandheden påstå, at han var blevet genkendt i kraft af sit arbejde i den operative bandeenhed - og at det var forklaringen på overfaldet.

Dermed ville det ikke blev afsløret, at politiassistenten var blevet overfaldet som hævn for en betjents seksuelle krænkelser. Men politiassistent Mikael Jakobsen nægtede at sige, at overfaldet skyldtes, at han var blevet genkendt.

- Jeg gik dog med til at undlade det med brysterne, fordi jeg kun var fokuseret på at få sagen opklaret, og jeg fik det indtryk af Michael Bergmann Møller, at de andre betjente ikke ville hjælpe til med opklaringen, hvis jeg forklarede, hvorfor jeg blev slået ned, siger Mikael Jakobsen.

Skulle lyve for kollegernes skyld

Også under den anden afhøring, der fandt sted den 3. marts 2010, mere end fem måneder efter overfaldet, undlod Mikael Jakobsen at fortælle sandheden om, hvorfor han blev slået ned. Denne gang var det Politiforbundets husadvokat, Torben Koch fra advokatfirmaet Koch Christensen i København, der overtalte Mikael Jakobsen til at lade være:

- En halv til en hel time inden afhøringen mødtes Torben Koch og jeg i et lokale, vi havde lånt på Politigården. Her talte vi afhøringen igennem, og Koch opfordrede mig til at lade være med at fortælle sandheden om, hvad der var sket den aften, fordi det ville belaste kollegerne. Det accepterede jeg, siger Mikael Jakobsen.

Anklagerne mod Politiforbundet og forbundets advokat rejses på det dårligst tænkelige tidspunkt. Den Uafhængige Politiklagemyndighed (DUP), der efterforsker sager mod politifolk, er i åben konflikt med Politiforbundet, advokat Torben Koch og hans advokatfirma i København.

Ved du noget eller har du video eller billeder, så tip BT på mtm@bt.dk

I en række sager har Torben Koch eller andre advokater fra hans kontor - i forbindelse med sager, hvor politifolk efterforskes for at have begået fejl eller forsømmelser i tjenesten - repræsenteret alle eller flere af de betjente, der har været involveret i samme episode. Men i en konkret sag, hvor københavnske politifolk undersøges for vold mod en borger, har Politiklagemyndigheden fået rettens ord for, at Torben Kochs kontor ikke kan repræsentere begge involverede politifolk. Ved at sikre, at politifolkene får hver deres advokat fra to forskellige advokatkontorer, mindskes risikoen for, at betjentene konstruerer en forklaring eller at den ene betjent føler sig presset til at dække over den anden.

Formanden for Københavns Politiforening, Michael Bergmann Møller, og Politiforbundets faste, Torben Koch, ønsker ikke at kommentere sagen.

Heller ikke Politiforbundets formand, Claus Oxfeldt, ønsker at kommentere fagforeningens ageren i sagen.

Derfor står Mikael Jakobsen ikke frem med nyt billede: Gennem mere end 20 år har Mikael Jakobsen arbejdet i forreste række, når der har været politiaktioner mod rockere, autonome eller ved Christiania. Det har gjort ham letgenkendelig i visse miljøer, og af hensyn til sin egen sikkerhed ønsker han derfor ikke sit ansigt frem. Det har BT valgt at acceptere.

Køb BT tirsdag og læs meget mere om sagen. Læs blandt andet:
- Alt om voldssagen
- Nyt, centralt vidne står for første gang frem og bakker op om Mikael Jakobsens udlægning
- Hvordan en politiassistent, der nu er livvagt i PET, begik grov vold under byturen
- Hvordan Mikael Jakobsens kolleger har gjort alt for, at sagen ikke skulle opklares
- Læs en af Mikael Jakobsens kollegers udlægning af sagen og se, hvor kollegerne nu er ansat

BT præciserer:

'BT har gennem hele ugen skrevet om en bytur mellem politiassistent Mikael Jakobsen og fem andre kolleger fra Københavns Politi tilbage i 2009. Her har BT skrevet, at Mikael Jakobsen blev slået ned ved en fejl for at hævne, at en kollega forinden havde taget en kvinde på brysterne. Det er understøttet af forklaringer fra Mikael Jakobsen og andre. BT har forsøgt at få kommentarer fra de fem kolleger, men de har ikke ønsket at udtale sig. BT har dog ikke i tilstrækkeligt omfang præciseret i avisen d. 23, 24 og 25. april, at der er tale om vurderinger fra Mikael Jakobsen, idet Mikael Jakobsens kolleger i andre sammenhænge har udtrykt en anden udlægning af sagen. BT beklager