Knivdræbte Dorthes søster arbejder også på Ringbo: Jeg bebrejder ingen

Bostedet Ringbo kostede den 37-årige sosu-assistent Dorthe Christiansen livet, men hun elskede stedet, beboerne og at gå på arbejde til det sidste.

Det fortæller søsteren Tanja Christiansen på dagen, hvor hun måtte begrave sin 37-årige søster. Hun blev dræbt 2. december på deres fælles arbejdsplads, det socialpsykiatriske bosted Ringbo i Bagsværd nord for København, da en psykisk syg beboer stak Dorthe Christiansen ned med en køkkenkniv. 

Her arbejdede begge søstre som sosu-assistenter i hver deres afdeling. De ligner ikke kun hinanden af udseende, de var også fælles om deres passion for Ringbo, hvor Tanja Christiansen har været i fire år, og hvor hendes søster nåede at være i otte.

-  Det var min søsters liv, og det bedste sted i verden. Selvfølgelig har vi kæmpet kampe derude, og det har min søster og jeg også snakket meget om på det sidste, men vi elskede stadig det sted. Det krøb simpelthen under huden på os. Hun mødte glad ind på arbejde hver dag lige til det sidste dag, fortæller Tanja Christiansen.

Arbejdspladsen var også ofte emnet i de timelange samtaler, hun og søsteren næsten hver aften havde over telefonen. 

- Når man har at gøre med mennesker, der har det så svært, som folk har det på Ringbo, så vil der være kampe. Der findes ingen facitliste over, hvordan psykisk syge reagerer eller skal håndteres. Hverken jeg eller min søster gik ind for, at man skulle tage demokratiet fra beboerne eller tvangsmedicinere. Min søster gik som jeg ind for, at de har deres egen frie vilje.  Der findes ingen facitliste over, hvordan psykisk syge reagerer eller skal håndteres, fortæller Tanja Christiansen.

Hun er led og ked af den barske omtale bostedet, der er blevet beskyldt for ikke at have ansatte nok til de i alt 135 beboere, der bor fordelt på fem hus.

- Jeg har ikke brug for at bebrejde nogen, men det har min familie haft. I mine øjne kan min søsters død aldrig blive Ringbos skyld. Selvfølgelig er vi ikke blinde for, at Ringbo har fejl, men det gælder også andre bosteder og generelt i socialpsykiatrien. Det er paragraffer helt overordnet set, som skal ændres. På den måde håber jeg heller ikke, at hendes død bliver forgæves, siger Tanja Christensen.

Skal hun på stående fod pege på tiltrængte løft i psykiatrien er det bedre uddannelse, flere kurser og mere konflikthåndtering til de ansatte. Det skal ikke være en valgmulighed, det skal være et krav, som hun siger.

 Knive låses inde på bosted efter drab

Men i håndteringen af sin søsters sag, har hun kun ros.

- Det har været helt fantastisk at opleve, hvordan personalet derude har hjulpet os i den her tid, med vagter, psykolog osv. Det ville min søster også elske at vide, siger Tanja Christiansen og tilføjer:

- Hun holdt så meget af menneskene derude, og de holdt af hende. Beboerne er selvfølgelig meget påvirkede af det. Ikke mindst fordi vi ligner hinanden meget, og de på den måde bliver mindet om det, siger søsteren.

Strid efter bostedsdrab: Var der for få på arbejde?

Da BT fanger hende står hun stadig til begravelsesreceptionen. I klublokalet hos Gentofte Vangede Håndboldklub, hvor hendes afdøde søster var afholdt som spiller på banen og som frivillig i bestyrelses-regi. På den måde blev begravelsen helt i hendes ånd. Og på den måde fik familien sat et mindeværdigt punktum. 

Nu er det op til søsteren, om det også bliver et punktum for Ringo i hendes liv.

- Jeg skal finde ud af, om jeg skal tilbage til Ringo igen. Det duer ikke at være der, hvis man er bange, når man går på job. Den slags bemærker beboerne lynhurtigt, og det er heller ingen hemmelighed, at min søn ikke er glad for, at jeg skal derud igen.

Ringbo i søgelyset

Ringbo er et socialpsykiatrisk bosted i Københavns Kommune med 135 beboere

2. december 2013 blev en 37-årige sosu-assistent stukket ned på Ringbo. En 72-årig psykisk syg mand blev anholdt, sigtet for drabet og varetægtsfængslet i fire uger

4. december tildelte Arbejdstilsynet Ringbo tre strakspåbud, fordi der på visse punkter ikke var gjort nok for at forebygge risikoen for vold. FOA betegnede det som ‘alvorligt’

FOA kunne også fortælle, at der dagligt laves skadesanmeldelser om trusler med f.eks. knytnæver og flasker på Ringbo

Bostedet var også omdrejningspunktet i en DR-dokumentar i 2008, hvor der med skjult kamera blev dokumenteret flere tilfælde af fejl-medicinering

22. februar 2008 oplevede Ringbo også et drab. Den 57-årige psykisk syge Helge Konrad Højerup blev fundet kvalt i sin bolig, men drabet blev aldrig opklaret

Læs også: