Knivdræbte Dorthe slog selv alarm

Den 37-årige Dorthe Christiansen, der mandag morgen blev dræbt af to knivstik fra en 72-årig psykiatrisk patient på bostedet Ringbo i Bagværd nord for København, var udover sit egentlige job som sosu-assistent også arbejdsmiljø-repræsentant på sin arbejdsplads.

En af hendes opgaver var at sørge for kollegernes sikkerhed på jobbet, men i sekunderne efter knivstikkene mandag morgen, var det Dorthe Christiansen selv, der desperat råbte på kollegernes hjælp.

-Hjælp mig, hjælp mig - jeg er blevet stukket ned, råbte hun højt flere gange, ligesom hun trykkede på sin bærbare alarm.

Alarmtrykket fik straks flere kolleger til at sætte i løb mod Hus 6 på Ringbo, hvor Dorthe Christiansen arbejdede. Kollegerne så undervejs den 72-årige gerningmand gå apatisk med den blodige køkkenkniv i hånden, og straks efter nåede de frem til den dødeligt sårede social- og sundhedsassistent, der var faldet blødende omkuld på terrassen uden for Hus 6..

Kollegerne gik straks i gang med at give den 37-årige førstehjælp, men selv da ambulancelægen og reddere kom til kort efter, stod Dorthe Christiansens liv ikke til at redde, og kl. 08.34 blev hun erklæret død.

Som en konsekvens af knivdrabet besluttede Socialforvaltningen i København onsdag, at alle skarpe køkkenknive på bostedet Ringbo bliver låst  inde. Det skete efter påbud fra Arbejdstilsynet. Køkkenknivene vil nu kun være tilgængelige for beboerne omkring madlavningen.

- Jeg er enig med Arbejdstilsynet i, at det her og nu er et tiltag, der kan være med til at løsne op for den helt naturligt anspændte og nervøse stemning på Ringbo, der hersker ovenpå den tragiske hændelse mandag, hvor personalet mistede en nær kollega, siger Jan Jensen, Kontorchef for Udsatte voksne og psykiatri i København.

Samtidig vil Socialforvaltningen undersøge, om det er muligt at erstatte de nuværende køkkenknive på kommunens andre bosteder, med knive af materiale og form, der ikke kan pådrage alvorlig personskade.

- Det er vigtigt at skabe størst mulig sikkerhed for personalet, men det også vigtigt at sindslidende behandles som de myndige og selvstændige mennesker de er. Det er en af de vigtigste socialpsykiatriske mål at tilbyde denne gruppe så normalt et liv som muligt. Og det skal denne ulykkelige sag jo ikke forhindre, siger Jan Jensen.

Arbejdstilsynet anbefaler derudover, at man gennemgår alarmsystemer og risikovurderingerne nøje.

Sikkerhedsforanstaltningerne for de ansatte på Ringbo består desuden i kurser i konfliktnedtrapning og løbende drøftelser af, hvordan de ansatte undgår, at farlige situationer med patienter opstår.

Den 72-årige gerningsmand til mandagens knivdrab er nu blevet varetægtsfængslet i surrogat på en lukket psykiatrisk afdeling. Desuden er det blevet besluttet, at han skal mentalundersøge.

Den dræbte Dorthe Christansen efterlod sig forældre og søskende, men ingen børn.

Læs også: