Københavns Politi behøver ikke nødvendigvis at skulle finde de manglende lemmer til den torso, der blev fundet mandag på Vestamager, på bunden af Køge Bugt eller Øresund.

Ifølge Lene Warner Thorup Boel, der er statsobducent ved Institut for Retsmedicin på Aarhus Universitet, så er det ikke kun er den opsvulmede torso, der kan skylle i land.

Retsmedicineren fortæller, at en torso ofte vil synke til bunds, men det kan variere meget, hvornår den begynder at drive op mod overfladen.

»Det er svært at sige noget specifikt om, hvor længe en torso skal ligge i vandet, før den begynder at flyde ovenpå. Der er mange individuelle forhold, der gør sig gældende, samt eksempelvis strøm- og vandforhold. Hvis strømmen kommer nede fra, kan det spille ind, ligesom også temperaturen har betydning,« siger hun til BT og fortsætter:

»Det afhænger også af, hvor meget luft og fedt, der er i kroppen. Vand har større massefylde og vejer derfor mere end fedt og luft. En torso vil som regel først synke ned. Men gasser i kroppen bliver udviklet, efterhånden som forrådnelsesprocessen skrider frem, og det vil bidrage til, at den stiger opad.«

Det er også forrådnelsesprocessen, der kan få de manglende lemmer til at komme til havoverfladen, forklarer Lene Warner Thorup Boel.

»Lemmer kan også begynde at flyde ovenpå. Det går bare ikke lige så hurtigt som torsoen. De bakterier, der danner gasser, er primært i torsoen, men de findes også i de enkelte lemmer.«

Retsmedicineren fortæller, at den fundne torso sagtens kan give brugbar viden og spor, som politiet kan bruge til at fastslå en mulig forbrydelse samt identifikation til trods for, at fingeraftryk og tandsæt ikke længere er at finde.

»Politiet undersøger både torsoen indvendigt og udvendigt. Man kigger efter læsioner og undersøger både bløddele og knogler. Finder man eksempelvis et projektil, er det naturligvis et vigtigt spor. Man kan også være heldig at finde tatoveringer eller særlige kendetegn som modermærker, der hjælper til at identificere liget.«

Og selvom kroppen ifølge politiet har ligget ‘længe’ i vandet, så kan der godt være brugbar DNA-spor at finde, siger Lene Warner Thorup Boel.

»Det vil formentlig være muligt at finde brugbart DNA indvendigt i torsoen. Udvendige DNA spor vil nok være passé.«