Nykøbing Falster Sygehus blev blåstemplet for sin høje kvalitet blot få måneder før anholdelsen af den nu 32-årige sygeplejerske Christina Aistrup Hansen for drab og drabsforsøg på patienterne. Det skete efter, at en række eksperter havde kigget personale og procedurer efter i sømmene for at kontrollere sygehusets kvalitet.

»Vi er stolte af, at vi nu har dokumentation for, at kvaliteten er i top,« lød det i december 2014 fra vicedirektør Lisbeth Lumby Rasmussen, efter at et kvalitetstjek havde vist, at sygehuset opfyldte samtlige 471 krav til god kvalitet i undesøgelsesredskabet Den Danske Kvalitetsmodel.

Styrelsen for Patientsikkerhed nåede dog i juli sidste år frem til en helt anden konklusion i en tilsynsrapport, der var direkte afledt af de drab og drabsforsøg på patienter, som byretten fastslog havde fundet sted, da et enigt nævningeting ved Retten i Nykøbing Falster måneden inden havde fundet Christina Aistrup Hansen skyldig i at have dræbt tre patienter og forsøgt at dræbe en fjerde.

Som følge af tilsynsrapporten fra Styrelsen for Patientsikkerhed blev ledelsen på Nykøbing Falster Sygehus blandt andet mod sit ønske tvunget til at indføre instrukser med klare retningslinjer for, hvordan ansatte fremover skal reagere, hvis de har mistanke om, at en kollega skader patienter.

Samtidig forlangte styrelsen, at der skulle blive bedre styr på brugen af medicin, så det blandt andet blev sværere for ansatte at forbytte, stjæle eller misbruge medicin.

»Vi er bekymrede, både fordi nogle af fejlene er alvorlige - og fordi den slags fejl viser en dårlig kultur,« lød det i sommer fra enhedschef og overlæge Anette Lykke Petri fra Styrelsen for Patientsikkerhed efter kontrolbesøget på Nykøbing Falster Sygehus.

Umiddelbart efter byrettens livstidsdom til sygeplejersken afviste sygehusdirektør Arne Cyron over for BT, at sygehuset og dets ledelse havde et ansvar for, at der kunne ske drab på patienter i årene 2012-2015.

»Som arbejdsgiver er det umuligt at gardere sig mod, hvad en enkelt medarbejder kan finde på. Jeg mener, at vores patientsikkerhed er og har været i orden,« understregede Arne Cyron ved den lejlighed.

Også selv om flere af Christina Aistrup Hansens kolleger som vidner under retssagen havde  fortalt, hvordan de over for deres nærmeste leder havde luftet den ubehagelige mistanke om, at deres kollega slog patienter ihjel på sine bemærkelsesværdigt dramatiske vagter. De bekymrede kolleger blev dog dysset ned og intet skete, før den skæbnesvangre nattevagt lige før sygeplejerskens anholdelse.

»Men jeg synes bestemt, at vi som sygehus har levet op til vores ansvar. Ved dødsfaldet i 2012 (hvor den 72-årige patient Arne Herskov ifølge politiets tiltale blev dræbt af en overdosis morfin og stesolid, red.) rettede den daværende sygehusledelse netop henvendelse til politiet efter hans død. Men det var jo ikke os, der stod for efterforskningen,« tilføjede sygehusdirektøren i juni til BT. Altså en måneds tid før offentliggørelsen af den kritiske tilsynsrapport fra Styrelsen for Patientsikkerhed.

Faktaboks: Christina Aistrup Hansen blev 24. juni i fjor idømt livsvarigt fængsel for især drabene på tre patienter samt et drabsforsøg på en fjerde patient, der overlevede på et hængende hår. Sygeplejersken har lige siden sin anholdelse 1. marts 2015 nægtet sig skyldig i de alvorlige anklager, og hun ankede på stedet livstidsdommen i sommer, så ankesagen for nylig startede i Nykøbing Falster. Østre Landsret har afsat 36 retsdage til ankesagen, hvor der ventes at falde dom 3. maj.